AcasăStiri generaleBiro Rozalia: Iniţiativa Central Europeană va avea o Convenţie pentru consolidarea ICE,...

Biro Rozalia: Iniţiativa Central Europeană va avea o Convenţie pentru consolidarea ICE, un grup de lucru permanent

Preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Biro Rozalia (UDMR), a declarat miercuri, la Oradea, că din 1 ianuarie 2024 va funcţiona Convenţia pentru consolidarea Iniţiativei Central Europene (ICE) sub forma unui grup de lucru permanent alcătuit din câte trei reprezentanţi ai celor 18 ţări membre ICE.

‘S-a ajuns la concluzia că este necesar acest grup de lucru pentru a ridica la o nouă dimensiune colaborarea în cadrul ICE, pentru întărirea cooperării ICE. Această propunere a fost lansată prima dată în 13 octombrie, la Trieste, de preşedinţii delegaţiilor naţionale şi ai comisiilor pentru Afaceri Externe ale statelor membre ale ICE şi a fost agreată de participanţii la Reuniunea Adunării Parlamentare a ICE, ce a avut loc luni, la Chişinău’, a precizat deputatul Biro Rozalia, într-o conferinţă de presă referitoare la reuniunea Adunării Parlamentare a ICE, care a avut loc luni, 27 noiembrie, la Chişinău

Prin această Convenţie, a detaliat ea, se doreşte înfiinţarea unui grup de lucru permanent, ce va funcţiona din 1 ianuarie 2024 până în iunie-iulie 2024, având şedinţe regulate, probabil lunare, în cadrul cărora se vor analiza toate oportunităţile şi provocările cu care se confruntă aceste ţări din ICE, se vor prioritiza obiectivele comune ale ţărilor membre şi se va asigura, colaborând cu alte structuri ale UE, fonduri şi sprijin pentru derularea unor proiecte concrete.

Reprezentanţii României în acest grup de lucru vor fi preşedinţii comisiilor de politică externă ale Camerei şi Senatului, precum şi un reprezentant al Guvernului. Fiecare ţară din cele 18 din cadrul ICE va putea participa în convenţie cu câte doi parlamentari şi un reprezentant al Guvernului.

‘Din discuţiile purtate la această reuniune de la Chişinău s-a reliefat concluzia că pentru stabilitatea şi securitatea Europei este nevoie de o colaborare mult mai accentuată între ţările membre, pentru că tensiunile se pot soluţiona în primul rând prin dialog. De aceea considerăm că munca acestei convenţii se va focusa mai mult pe domeniul politic şi mai puţin pe cel economic. Aceste ţări ar trebui să aibă o voce unitară, cel puţin în anumite aspecte, pentru a putea conta în luarea deciziilor la nivel de Europa’, a menţionat deputatul UDMR Bihor.

Scopul principal al Convenţiei va fi, aşadar, a subliniat deputatul Biro Rozalia, de a stabili obiectivele politice prioritare, instituţionale, ale ţărilor membre ICE şi de a întări structura de colaborare ICE prin aplicarea şi folosirea exemplelor pozitive în domeniul politic obţinute de statele membre în ICE.

ICE este singurul format de colaborare regională care se desfăşoară între ţări membre UE şi nemembre UE, în mai multe dimensiuni: parlamentară, guvernamentală, politică şi privată (economică) pentru proiecte ale unor ong-uri sau firme, în general, IMM-uri. Anual, a precizat Biro, se finanţează 20 – 30 de proiecte mai mici, care facilitează colaborarea între ţările membre.

Reuniunea Adunării Parlamentare a Iniţiativei Central Europene (ICE) a avut loc, fizic şi online, în 27 noiembrie, la Chişinău, în Republica Moldova, ţară care este membră ICE din anul 1996, iar în anul 2023 deţine preşedinţia ICE. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks