AcasăStiri generaleBiro Rozalia la Conferinţa PESC/PSAC: Aderarea României la Spaţiul Schengen trebuie să...

Biro Rozalia la Conferinţa PESC/PSAC: Aderarea României la Spaţiul Schengen trebuie să se întâmple în 2023

Oradea, 5 oct /Agerpres / – Preşedinta Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, Biro Rozalia (UDMR), a declarat joi că, în intervenţia sa la Conferinţa PESC/PSAC de la Madrid, a vorbit despre aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, ca un pas foarte important pentru o Europă puternică.

‘Am spus că este absolut logic şi normal, într-o Europă democratică, să se ia o astfel de decizie pe baza meritelor şi rezultatelor eforturilor depuse de ţara respectivă. România, din toate punctele de vedere, corespunde condiţiilor de a dobândi statutul de membru Schengen. Doar factorul politic trebuie să-şi revizuiască poziţia şi să asigure deschiderea necesară pentru acceptarea în Spaţiul Schengen şi acest lucru trebuie să se întâmple în 2023’, a precizat, în conferinţă de presă, Biro Rozalia.

Ea a participat, în perioada 1 – 2 octombrie, la Madrid, la Conferinţa interparlamentară privind Politica Externă şi de Securitate Comună şi Politica de Securitate şi Apărare Comună (PESC/PSAC), împreună cu preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlăţean şi cei doi preşedinţi ai Comisiilor de apărare.

Ambii preşedinţi ai Comisiilor de politică externă din Parlamentul României au menţionat importanţa şi prioritatea intrării României în Spaţiul Schengen.

În intervenţia sa în plen, de nici două minute, cât era timpul alocat, deputata Biro a subliniat că, pentru a avea o Europă puternică, lider pe scena internaţională, trebuie urmaţi trei paşi pe care i-a propus, primul fiind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, în acest an.

De altfel şi senatorul Corlăţean şi-a exprimat speranţa obţinerii unui rezultat pozitiv până în luna decembrie a acestui an, altfel, afirma acesta, ‘România va fi obligată să-şi revizuiască strategia naţională din acest punctul de vedere.’

În al doilea rând, a continuat Biro, Uniunea Europeană trebuie să fim conştientă de ceea ce are de făcut, de faptul că dispune de mijloacele prin care poate să urgenteze extinderea Uniunii Europene şi acceptarea în UE a statelor din Balcanii de vest.

‘Statele din Balcanii de vest sunt parte a Europei. În cazul în care vrem o Europă unită şi puternică, avem la fel de mare nevoie de ei cum au ei nevoie de noi,’ a afirmat Biro.

Şi, în al treilea rând, deputata a menţionat nevoia parteneriatelor în schimburi de expertiză, de consiliere pentru ca Ucraina şi Republica Moldova să poată fi admişi cât mai repede ca membri UE.

‘Desigur, situaţia în cele două ţări este diferită, iar noi ne focusăm în primul rând pe Republica Moldova, care a avut reforme însemnate şi importante şi care, din păcate, se află în pericol de destabilizare sub influenţa continuă a Federaţiei Ruse. Şi am mai spus că, atâta vreme cât crizele sunt aşa de mari, nu avem timp de pierdut, ca să mai revenim sau să mai discutăm, ci aceşti paşi trebuie făcuţi cât se poate de repede,’ a conchis deputata.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks