Deputatul UDMR Bihor Biro Rozalia a declarat, joi, că reprezentantele a 17 organizaţii de femei din zece ţări europene au convenit să propună deschiderea, parţială, a pieţei Uniunii Europene către ţările din Parteneriatul Estic şi Balcanii de Vest.
În calitate de vicepreşedinte al Organizaţiei de femei a PPE, Biro Rozalia a organizat, în 26 octombrie, o conferinţă online cu doamne parlamentari şi lideri ai 17 organizaţii de femei din Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Albania şi România, sub patronajul preşedintelui organizaţiei de femei a Partidului Popular European, Doris Pack.
‘Având în vedere că există un plan economic şi de investiţii pentru Parteneriatul estic, precum şi unul pentru Balcanii de Vest, la nivelul UE, declaraţia comună a acestei conferinţe propune către forurile superioare, respectiv parlamentele naţionale, formaţiunile politice în care femeile activează, analiza unui scenariu prin care Uniunea Europeană să găsească mijloacele necesare de a deschide piaţa Uniunii Europene pentru ţările respective. Propunerea noastră nu se referă la o deschidere totală şi dintr-o dată, ci la un proces în care începem cu câteva măsuri de deschidere parţială, urmând să se extindă pe măsură ce se realizează reformele în statele respective’, a declarat Biro Rozalia, într-o conferinţă de presă.
Deputatul UDMR a subliniat necesitatea unei colaborări mai strânse între liderii femei din această regiune, de a forma o platformă pentru un dialog permanent, prin care, având la bază obiectivele dezvoltării durabile, să poată acţiona împreună în diverse domenii care facilitează apropierea acestor ţări de valorile Uniunii Europene.
‘Noi am venit cu ideea. Şi ne obligăm să conlucrăm pentru a reprezenta această propunere de a deschide piaţa internă a Uniunii Europene pentru aceste ţări în cadrul partidelor din care facem parte şi în organizaţiile de femei pe care le conducem. Dacă vor fi de acord cu această propunere, urmează ca specialiştii din comisiile economice să stabilească măsuri concrete’, a precizat Biro.
Pentru a ajunge la forurile decizionale, propunerea va fi înaintată şi către comisiile parlamentare, precum şi către conducerea Partidului Popular European.
Parlamentarul bihorean consideră că este nevoie de măsuri concrete şi mai grabnice către aceste ţări, deoarece toată perioada de negociere, de discuţii privind aderarea la Uniunea Europeană a majorităţii acestor ţări a durat foarte mult, peste cinci sau zece ani, ceea ce a dus la scăderea voinţei de a se integra în UE.
‘Parcă îşi pierd speranţa că pot aparţine la Uniunea Europeană. Măsurile pe care le luăm trebuie să le dea speranţă. Ultimul summit pentru Parteneriatul Estic a avut loc acum patru ani. Este o perioadă lungă în care situaţia geopolitică s-a schimbat enorm de mult. Ceea ce spune că de patru ani nu a existat un for comun care să enunţe voinţa politică pe baza căreia se poate merge înainte’, a menţionat Biro Rozalia.
În acest context, Summitul Parteneriatului estic, din 15 decembrie, se organizează, afirmă ea, pentru că ‘se simte necesitatea transmiterii unui semnal politic puternic, de susţinere, de către UE, a statelor din Parteneriatul Estic, în primul rând Republica Moldova, Ucraina şi Georgia’.
Ca urmare a acestei conferinţe internaţionale, dialogul liderilor femei va continua trimestrial în format online, în condiţiile restrictive ale pandemiei, sau fizic, dacă se va putea, a mai menţionat parlamentarul UDMR Bihor. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)