Acasă55Biro Rozalia (UDMR): Suntem ţara cea mai avansată în pregătirea pentru implementarea...

Biro Rozalia (UDMR): Suntem ţara cea mai avansată în pregătirea pentru implementarea Agendei 2030

Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaţilor, deputata UDMR Biro Rozalia, a declarat vineri că, în partea central-estică a Europei, România este ţara cea mai avansată în pregătirea pentru implementarea obiectivelor Agendei 2030 şi că, din septembrie, va fi elaborat Planul de acţiune efectivă, cu termene concrete şi responsabile.

Deputata a participat, în perioada 14-15 iunie, la lucrările celui de-al 19-lea workshop al Reţelei europene pentru dezvoltare durabilă, găzduit online şi fizic de Austria. Biro Rozalia a reprezentat România şi a fost singura din ţară care a făcut o prezentare referitoare la rolul Parlamentului în implementarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă.

Preşedintele Comisiei de politică externă a prezentat evoluţia procesului de revizuire a Strategiei de dezvoltare durabilă, înfiinţarea subcomisiei de dezvoltare durabilă pe care o conduce, faptul că se lucrează la ghidul parlamentarului pentru a fi un promotor al obiectivelor de dezvoltare şi a răspuns la câteva întrebări.

Potrivit acesteia, în România, în 2017-2018, a fost reactualizat Planul de dezvoltare durabilă, cu foarte multe consultaţii, în fiecare judeţ, cu toţi actorii societăţii, cu propuneri. În urma elaborării acestui plan, se elaborează ghidul/îndrumător al fiecărui nivel de decizie pentru a deveni actor activ în realizarea obiectivelor.

‘În partea central-estică a Europei, suntem ţara cea mai avansată în pregătirea pentru implementarea obiectivelor Agendei 2030. La noi se lucrează acum la acest ghid pentru Parlament, adică ce ar trebui să facă Parlamentul, respectiv acea subcomisie din cadrul Comisiei de politică externă ca să ajute şi să promoveze aceste obiective. Astfel, legile modificate sau cele noi să fie elaborate în contextul obiectivelor. După ce avem acest ghid, se elaborează Planul de acţiune efectivă, cu termene concrete şi responsabili, care la noi, în Parlament, se va elabora începând din septembrie. Toate comisiile permanente, de exemplu cea economică sau cea de politică externă, vor trebui să analizeze orice propunere legislativă de pe masa lor dacă corespunde criteriilor dezvoltării durabile. Va urma o serie de dezbateri cu cetăţenii, pentru a genera dialog la nivelul comunităţii privind stadiul acestor obiective pe plan local’, a declarat Biro.

Ea a menţionat faptul că Departamentul de Dezvoltare Durabilă, condus de Laszlo Borbely, a elaborat şi propus, în urmă cu peste un an, şi o serie de indicatori pentru a măsura stadiul acestor obiective, indicatori care sunt încă în dezbatere în cadrul Uniunii Interparlamentare.

Antevorbitorii din workshop au prezentat situaţiile din Austria, din Ungaria, din ţări baltice, cu referire la modul în care reuşesc aceste ţări să îşi asume în Parlament anumite instrumente prin care să ajute implementarea acestor obiective.

‘Am fost întrebată dacă eu consider că este suficient ca această iniţiativă să vină doar de sus în jos. Eu am spus că deloc, pentru că dacă nu este venită şi de jos în sus atunci niciodată nu se va efectua o transformare reală în societate în aşa fel încât să atingem aceste obiective’, a mai afirmat deputata.

Reţeaua de dezvoltare durabilă europeană s-a constituit având ca scop să asigure o vedere de ansamblu asupra proceselor şi etapelor pe care le parcurg ţările membre pentru împlinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă fixate în Agenda 2030.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks