O mie de refugiaţi ucraineni beneficiază de carduri sociale printr-un proiect derulat în ultimele cinci luni de Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava pentru Graniţa România-Ucraina şi organizaţia umanitară internaţională Action against Hunger, a anunţat, vineri, directorul executiv BRCTS Cezar Grozavu.
Cele 400 de carduri ‘Up Cohesia’ distribuite în România au fost alimentate cu suma totală de 275.000 de euro, a precizat Julien Anglade, manager general Up Group, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele acestui proiect-pilot, demarat imediat după declanşarea conflictului armat din Ucraina.
‘Încă din primele zile ale conflictului, organizaţia noastră a monitorizat şi s-a implicat activ în diferite activităţi – lansarea primului portal de informare pentru refugiaţi, dar activităţile trebuiau să continue şi să ofere mai mult sprijin persoanelor aflate în dificultate. Aşa s-a născut acest proiect, printr-un parteneriat nou pentru România, printr-un instrument care nu mai fusese aplicat până acum în ceea ce priveşte nevoile refugiaţilor, cu sprijin britanic, astfel încât am reuşit să distribuim cu ajutorul colegilor noştri în judeţele de graniţă şi nu numai carduri care ajută la asigurarea nevoilor zilnice’, a precizat Grozavu.
El a estimat că numărul refugiaţilor ucraineni va creşte considerabil odată cu venirea iernii, date fiind condiţiile socio-economice din regiune.
‘Vorbim de rezilienţa societăţii de a face faţă, trebuie să ne obişnuim cu acest flux de refugiaţi. Vorbim acum de kilometri întregi de tiruri care asigură transportul alimentelor pentru societatea ucraineană, dar, din păcate, iarna care vine estimăm un număr mare de refugiaţi atât în România, cât şi la nivelul UE. Criza umanitară ne-a făcut să fim mult mai atenţi’, a afirmat Grozavu.
Marea Britanie a oferit sprijin considerabil şi răspuns umanitar prin trimiterea de experţi în regiune, inclusiv în România, prin mobilizarea unor lanţuri de aprovizionare eficace care să ofere resursele necesare, a declarat, la rândul său, Tanya Collingridge, viceambasadorul britanic la Bucureşti.
‘Au fost alocate peste 200 de milioane de lire pentru asistenţă umanitară ca răspuns la criză şi a fost strânsă o sumă de peste 300 de milioane de lire din contribuţii de la publicul larg din Marea Britanie. Am oferit finanţare regională considerabilă pentru operaţiuni în Polonia, Moldova şi, desigur, România. De asemenea, am oferit personal tehnic esenţial în cadrul parteneriatului’, a precizat Collingridge.
În cadrul proiectului, până acum, în România, peste 1.000 de persoane vulnerabile refugiate din Ucraina – mame singure cu copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi, familii numeroase – au primit ajutor financiar direct pentru o perioadă de trei luni, constând în plăţi lunare de 115 euro pentru fiecare persoană.
Totodată, două centre logistice care asigură transferul de ajutor umanitar în toată Ucraina au beneficiat de sprijin financiar pentru activităţile lor operaţionale.
Peste 1.500 de persoane aflate în nevoie au primit sprijin psihosocial specializat prin activităţi de sănătate mintală.
Activităţile de sprijinire a refugiaţilor din Ucraina vor continua în următoarele luni, prin aceleaşi mecanisme – acordarea de ajutor financiar direct şi suport psihosocial, cu sprijinul partenerilor locali care vor beneficia şi ei de dezvoltarea capacităţilor.
În această perioadă de intervenţie, activităţile de sprijinire a persoanelor afectate de criza din Ucraina au fost finanţate de Guvernul Marii Britanii, a informat Claire Allard, referent regional pentru Siguranţă Alimentară şi Instrumente Financiare la Action Against Hunger (Polonia, România, Ucraina).