Biserica Domnească ”Sfântul Anton” – Curtea Veche, cea mai veche din Bucureşti, va fi sfinţită duminică, după mai multe serii de lucrări de înnoire derulate la acest monument istoric.
Astfel, preoţii şi credincioşii se pot ruga din nou în biserică, începând de duminică, după o perioadă în care slujbele au fost oficiate doar la altarul de vară, în urma unor lucrări de restaurare care erau necesare. Slujba va fi oficiată de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanu, episcop vicar patriarhal, ca delegat al Preafericitului Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a precizat pentru AGERPRES preotul Gheorghe Zaharia, parohul bisericii ‘Sfântul Anton’ – Curtea Veche.
‘Biserica noastră va fi în zi de sărbătoare, pentru că orice sfinţire a unei biserici este şi sărbătoare în sine şi această sărbătoare vine în urma lucrărilor pe care le-am executat în biserica noastră. Este vorba despre schimbarea pardoselii din Biserică, o lucrare cu care noi am rămas oarecum datori la biserica aceasta, având în vedere că la biserică s-au făcut multe lucrări atât la interior, cât şi la exterior, în ultimii ani, dar acum a venit timpul să se schimbe această pardoseală. Cea veche era o pardoseală din piatră, care se deteriorase foarte mult, foarte multe dintre plăci erau sparte, incomplete. Mai mult decât atât, în ultimii ani s-au făcut nişte sondaje în biserică şi din acest motiv unele porţiuni erau completate cu ciment, de aceea era necesar să se schimbe această pardoseală. Acum noi am făcut o pardoseală nouă, din marmură, cu o configuraţie nouă şi, odată cu schimbarea acesteia, am prevăzut şi am instalat încălzire sub pardoseală – tehnica aceasta nouă – pentru a asigura un confort termic pentru credincioşii care vin la Sfânta Biserică’, a afirmat părintele Gheorghe Zaharia.
Duminică, imediat după slujbă, cei care se vor afla la sfinţirea lăcaşului de cult vor putea trece prin altar, pe parcursul întregii zile.
‘Nu întotdeauna credincioşii au posibilitatea şi dreptul să treacă prin Sfântul Altar, însă Părintele Patriarh a dat înalta binecuvântare şi pentru bucuria credincioşilor se poate trece prin Sfântul Altar cu această ocazie’, a anunţat preotul paroh.
El a amintit că Biserica Domnească ‘Sfântul Anton’ – Curtea Veche este cea mai veche din Bucureşti, fiind totodată cea mai însemnată din Centrul Istoric, fiind construită la 1559 de domnitorul Mircea Ciobanul.
‘De-a lungul istoriei au fost nişte intervenţii asupra bisericii doar de câteva ori – vorbesc despre intervenţii majore. Şi, după construcţia ei, a mai fost o intervenţie la 1715, când s-a extins oarecum biserica şi s-a încadrat şi pridvorul în cadrul bisericii. Apoi la 1847 – atunci era conducător al bisericii Părintele Visarion – care de asemenea a făcut foarte multe lucruri, cu menţiunea că bisericii i s-a dat o formă neo-gotică, necorespunzând cu ortodoxia noastră. Şi o altă lucrare foarte importantă, poate cea mai importantă de la construcţia ei, este aceea solicitată de Nicolae Iorga, în 1926 şi până prin 1935 să se facă lucrări de revenire la forma iniţială a bisericii şi din acea perioadă Biserica Domnească ‘Sfântul Anton’ – Curtea Veche a căpătat forma de acum. Odată cu lucrările făcute atunci s-au făcut şi dependinţele, adică clopotniţa şi Muzeul Parohial, iar de atunci, din 1933 mai bine zis, şi până în ziua de astăzi, lucrări majore nu s-au mai făcut la biserică. Şi noi în ultimii ani am avut lucrări însemnate, am început cu uşa de la Sfântul Altar, că nu avea prevăzută, am continuat cu placa de la Sfântul Altar care se deteriorase, am trecut apoi la restaurarea picturii, la restaurarea catapetesmei, am trecut la exterior şi am restaurat biserica şi am consolidat-o, am restaurat şi consolidat clopotniţa, am trecut apoi la Muzeul Parohial’, a explicat părintele paroh, care a menţionat că poate cea mai importantă lucrare a fost podiumul pentru oficierea slujbelor în aer liber.
Ţinând cont de locul în care se află Biserica Domnească ”Sfântul Anton” – Curtea Veche, în perioada în care au avut loc ultimele lucrări de restaurare, s-a aflat şi o echipă de arheologi care au efectuat cercetări şi săpături.
‘În principiu toată biserica a fost săpată la 40 de centimetri, dar în unele locuri s-a ajuns la 2 metri, 2 metri şi ceva, s-au făcut verificări. S-au deschis şi mormintele. Cel din dreapta, cum intrăm în biserică, este al domnitorului Mircea Ciobanul, dar, aşa cum ştim, nu mai sunt osemintele lui. Deci a fost o lucrare destul de complicată, dar slavă lui Dumnezeu că, într-un timp record, pentru că începând de la data de 15 februarie, de când a început lucrarea, noi am făcut slujba numai afară, nu s-a mai putut intra în biserică, ne aflăm acum la finalul ei şi ne bucurăm de această sărbătoare a sfinţirii bisericii’, a subliniat părintele Zaharia.
Din anul 2017, Biserica ”Sfântul Anton” – Curtea Veche, paraclis patriarhal din Bucureşti, şi-a îmbogăţit patrimoniul cu un fragment din moaştele ocrotitorului ei spiritual – Sfântul Antonie cel Mare -, care a fost adus de la Biserica abaţiei Sfântul Antonie din regiunea franceza Dauphiné, locaş situat la 60 kilometri de oraşul Grenoble.
‘Părintele Patriarh chiar spunea: ‘A fost aşa, o lucrare a lui Dumnezeu. Am făcut toate lucrările şi, când le-am terminat, a venit bucuria asta peste noi’, pentru că am aflat că totuşi există moaştele Sfântului Antonie cel Mare şi le-am găsit la o Catedrală dintr-un sătuc mititel din Franţa, în apropiere de Grenoble. Şi de acolo am primit o părticică din moaştele Sfântului Antonie cel Mare, şi Părintele Patriarh chiar a şi spus: ‘Acum sfintele moaşte ale Sfântului Antonie cel Mare au venit la biserica voastră ca o încununare a lucrărilor care s-au făcut la sfânta biserică’. Şi dăm slavă lui Dumnezeu şi mulţumim Sfântului Antonie cel Mare că a acceptat ca să vină şi la noi aici, spre bucuria şi spre ascultarea celor care ridică rugăciuni în faţa raclei Sfântului’, a transmis preotul Gheorghe Zaharia.