Procurorii DIICOT Bistriţa-Năsăud au dispus reţinerea a 16 inculpaţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, trafic de droguri de risc şi mare risc, efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de minori, trafic de persoane şi braconaj, potrivit comunicatului de presă remis vineri.
Şase dintre aceşti inculpaţi au primit mandate de arestare preventivă, iar ceilalţi au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile.
La data de 9 august, au fost puse în aplicare 27 de mandate de percheziţie domiciliară în mai multe locaţii din judeţul Bistriţa-Năsăud, fiind identificate şi ridicate 11 arme letale cu destinaţia vânătoare, din care două deţinute fără drept (una provenind din contrabandă şi una confecţionată artizanal), trei arme neletale supuse regimului autorizării, deţinute fără drept (una provenită din contrabandă), un amortizor pentru armă letală, o arbaletă, 68 de cartuşe pentru armă letală deţinute fără drept, trei dispozitive night-vision, un dispozitiv cu termoviziune, o grenadă de manevră, 190 de kilograme de carne de vânat, 25 de trofee, trei blănuri de animale sălbatice, 20 de telefoane mobile, diverse înscrisuri, sume de bani, bijuterii şi diferite cantităţi de droguri de risc.
Potrivit anchetatorilor, unii inculpaţi făceau parte, simultan, din două grupări infracţionale, una care se ocupa cu procurarea de arme letale, iar a doua implicată în trafic de droguri şi exploatarea sexuală a unor persoane vulnerabile.
‘S-a reţinut că, în perioada 2021 – august 2023, pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat, având drept scop procurarea, deţinerea şi folosirea fără drept a unor arme letale. Sub coordonarea liderului grupului, cunoscut în comunitate ca având experienţă în domeniul vânătorii, inculpaţii au participat la partide de vânătoare neautorizate, ocazii în care au folosit şi armele deţinute ilegal. Din cercetările efectuate, a mai rezultat că o parte dintre membrii grupului au procurat droguri de risc pentru consum propriu, dar şi pentru a le oferi cu titlu gratuit unor persoane din anturaj. În aceeaşi cauză, s-a reţinut şi constituirea în cursul anilor 2021-2022 a unui alt grup infracţional organizat, în scopul obţinerii de beneficii materiale atât prin comercializarea de droguri de risc, droguri de mare risc şi de substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive, cât şi prin exploatarea unor persoane, inclusive minore, aflate în situaţii vulnerabile, pe care le-au recrutat, adăpostit şi determinat să practice prostituţia. (…) Probele administrate au relevat existenţa unor conexiuni între membrii celor două grupuri, în sensul că o parte dintre inculpaţi se regăsesc în structura ambelor grupuri infracţionale’, se precizează în comunicatul DIICOT.
Drogurile şi substanţele psihoactive erau vândute în incinta sau în proximitatea unor unităţi de cazare şi alimentaţie publică situate într-o zonă turistică a judeţului Bistriţa-Năsăud, precum şi cu ocazia unor evenimente private desfăşurate în astfel de locaţii.
La petrecerile organizate, inculpaţii ar fi pus la dispoziţia invitaţilor droguri de risc şi de mare risc şi ar fi asigurat prezenţa persoanelor vătămate, inclusiv minore, consumatoare de droguri, pe care le-au exploatat, obligându-le să practice prostituţia în schimbul unor sume de bani însuşite ulterior de membrii grupului.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul a 100 de luptători ai Serviciilor Acţiuni Speciale din cadrul inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Bistriţa-Năsăud, Mureş, Maramureş, Cluj, Sălaj, Harghita, Covasna, Braşov, Botoşani, Bihor Suceava şi Satu Mare.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.