AcasăStiri generaleBistriţa-Năsăud: 57 de şcoli s-au înscris în programul de granturi pentru reducerea...

Bistriţa-Năsăud: 57 de şcoli s-au înscris în programul de granturi pentru reducerea abandonului şcolar

Un număr de 57 de unităţi de învăţământ din judeţul Bistriţa-Năsăud au depus cereri în vederea obţinerii de finanţări pentru reducerea ratei de abandon şcolar, prin intermediul programului naţional iniţiat de Ministerul Educaţiei, potrivit datelor furnizate marţi AGERPRES de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ).

Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar (PNRAS) face parte din proiectul ‘România Educată’ şi vizează elevii de gimnaziu, iar finanţarea este asigurată prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi se ridică la 543 milioane de euro, a menţionat IŞJ.

Granturile pot fi folosite pentru activităţi de consiliere şi dezvoltare personală, pentru plata unor consilieri şcolari sau mediatori, dar şi pentru activităţi de educaţie remedială.

‘Cele 57 de unităţi de învăţământ care s-au înscris în program urmează să fie evaluate. Unităţile de învăţământ pot beneficia de o finanţare de maximum 200.000 de euro/şcoală.

Planul de activităţi al fiecărei unităţi de învăţământ selectate în program cuprinde: activităţi de consiliere şi dezvoltare personală/socio-emoţională, activităţi extraşcolare (inclusiv finanţarea excursiilor, vizitelor etc), resurse umane pentru desfăşurarea activităţilor de sprijin (consilieri şcolari, mediatori etc), programe de formare pentru cadrele didactice, activităţi de educaţie remedială pentru recuperarea decalajelor la învăţătură – scopul: creşterea motivaţiei pentru şcoală, reducerea gradului/riscului de abandon în rândul elevilor’, se arată în răspunsul formulat de Inspectoratul Şcolar la solicitarea AGERPRES.

Dintre cele 57 de şcoli din judeţul Bistriţa-Năsăud înscrise în PNRAS, 11 sunt din mediul urban: şapte din municipiul Bistriţa, două din Beclean şi câte una din Năsăud şi Sângeorz-Băi – printre ele numărându-se centre şcolare de educaţie incluzivă, dar şi formaţiunile de gimnaziu de la liceele vocaţionale (sportiv, de muzică şi de arte).

Potrivit datelor centralizate de IŞJ Bistriţa-Năsăud pentru anul şcolar 2020-2021, un număr de 112 elevi de gimnaziu nu şi-au continuat studiile după absolvire, iar circa 48,5% dintre cei care au susţinut examenul de evaluare naţională în vara anului trecut au obţinut note mai mici de 6.

Contractele de finanţare cu unităţile de învăţământ ce vor fi selectate în cadrul PNRAS se vor semna, cel mai probabil, în luna martie, pentru ca din luna aprilie să înceapă implementarea proiectelor propuse. AGERPRES / (AS – autor: Tina Dumitrescu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks