AcasăStiri generaleBistriţa-Năsăud: Cărţi poştale de Paşti de acum 100 de ani şi ouă...

Bistriţa-Năsăud: Cărţi poştale de Paşti de acum 100 de ani şi ouă încondeiate, expuse la Arhivele Naţionale

Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud a vernisat, joi, o expoziţie cu cărţi poştale de Paşti vechi de peste 100 de ani şi cu ouă încondeiate, completată cu obiecte religioase, costume populare de patrimoniu, covoare ţărăneşti şi decoraţiuni specifice sărbătorilor pascale, toate reuşind să recreeze atmosfera unor zile de sărbătoare pline de culoare şi lumină.

Cărţile poştale, conţinând urări de Paşti, sunt în cea mai mare parte din colecţiile unor personalităţi bistriţene şi năsăudene de la începutul secolului XX: academicianul Iuliu Moisil, cântăreaţa de operă şi pictoriţa Ileana Anton şi învăţătoarea Virginia Grivase, care purta corespondenţă cu marele scriitor Liviu Rebreanu.

‘Sunt felicitări de patrimoniu, începând cu 1890 până la 1920. Sunt felicitări din colecţiile noastre private – Iuliu Moisil, Virginia Grivase, Ileana Anton, personalităţi ale zonei noastre. De ce am vrut să le expunem? Pentru că sunt felicitări foarte vesele, foarte colorate, aşa cum trebuie să fie, practic, prezentarea sărbătorilor pascale, pentru că Paştele este o sărbătoare a luminii, a culorii şi a renaşterii’, a spus şefa Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, Cornelia Vlaşin, în deschiderea expoziţiei.

Cu sprijinul colecţionarului bistriţean Florin Coşoiu, expoziţia a fost completată cu peste 200 de ouă încondeiate, cel mai vechi datând din anul 1929, multe fiind decorate cu modele bucovinene, la care s-au adăugat ouă decorative folosite de saşi pentru a împodobi pomul de Paşti – o tradiţie veche de secole, ouă din China şi Japonia cu desene specifice, suporturi pentru ouă din argint, aur sau sticlă de Murano.

Organizatorii au pus accent şi pe însemnătatea religioasă a sărbătorilor pascale, expunând unul dintre puţinele exemplare existente în România ale Pravilei de la Târgovişte (1652), crucifixe de patrimoniu, cărţi de rugăciuni – câteva create special pentru doamne, cu coperţi din piele de culoare deschisă, cu decoraţiuni florale sau aurii -, icoane cu scena Răstignirii, decorate cu ştergare ţărăneşti şi înconjurate de manechine îmbrăcate în costume populare autentice, de sărbătoare.

Expoziţia va rămâne deschisă timp de două luni, la sediul Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks