Cinci persoane au fost reţinute în urma celor 25 de percheziţii care au avut loc, miercuri, în judeţul Bistriţa-Năsăud, într-un dosar penal deschis pentru constituirea unui grup infracţional organizat, furt şi tăieri ilegale de arbori, fals intelectual şi uz de fals, potrivit datelor comunicate joi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).
Surse oficiale au precizat, pentru AGERPRES, că percheziţiile au avut loc, în cea mai mare parte, pe raza comunei Telciu, dar şi în comunele Romuli şi Coşbuc.
Au fost vizate sediile unor operatori economici, sediul unui ocol silvic şi locuinţele unor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor, în total 32 de persoane fiind suspectate de acţiuni ilegale, cu un prejudiciu estimat la peste 600.000 de lei.
‘Din cercetări a reieşit că, începând din anul 2019 şi până în prezent, în urma unor înţelegeri prealabile, angajaţi ai unui ocol silvic şi administratori ai unor societăţi comerciale cu domeniul de activitate exploatare, prelucrare şi comercializare a materialului lemnos ar fi fost exploatat, ilegal, material lemnos din pădurile aflate în gestiunea ocolului silvic. Astfel, ar fi fost pusă în valoare şi exploatată, în mod ilegal, masă lemnoasă, prejudiciul fiind estimat la peste 600.000 de lei. Totodată, personalul silvic cu atribuţii de control, din cadrul aceluiaşi ocol silvic, ar fi întocmit mai multe documente, fiind consemnată o stare de fapt neconformă cu realitatea, în care ar fi fost subevaluată sau omisă masa lemnoasă exploatată ilegal sau alte nereguli, fără a fi constatate tăierile ilegale din parchetele exploatate’, se menţionează în comunicatul IPJ Bistriţa-Năsăud.
În urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor şi recuperării prejudiciilor, sumele de 521.000 de lei, 9.800 de euro, 700 de dolari americani şi 160 de lire sterline, dispozitive şi materiale folosite la marcarea arborilor, documente şi înscrisuri cu valoare probatorie, 5.800 de ţigarete, despre care există suspiciuni că ar proveni din contrabandă, 1.500 de litri de alcool nemarcat fiscal cu timbru de acciză, şapte trofee de vânătoare şi 92 de cartuşe pentru arme de vânătoare.
Au fost puse în aplicare 10 mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul IPJ pentru audieri, iar cinci persoane au fost reţinute pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, pentru dispunerea unor măsuri preventive.
Poliţiştii specializaţi în combaterea delictelor silvice şi reprezentanţii Gărzii Forestiere Cluj continuă activităţile de control şi inventariere a materialului lemnos deţinut în depozitele vizate.
ercetările sunt continuate pentru constituire a unui grup infracţional organizat, tăiere, fără drept, de arbori, furt de arbori, folosirea dispozitivelor de marcat fără drept sau nerespectarea reglementărilor legale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi uz de fals şi vor fi extinse cu privire la nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi deţinerea de alcool şi tutun, în afara unui antrepozit fiscal autorizat.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei de Ordine Publică şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.
La activităţi au participat poliţişti şi luptători de acţiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Bistriţa-Năsăud, Mureş, Maramureş, Suceava, Alba, Hunedoara, Cluj, Covasna, Sălaj, Bihor, Sibiu şi Satu-Mare, precum şi reprezentanţi ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud şi ai Gărzii Forestiere Cluj.