Uniunea Salvaţi România a organizat joi, la Bistriţa, o dezbatere pe marginea legilor educaţiei în prezenţa parlamentarilor Oana Murariu, Silvia Dinică şi Ştefan Pălărie, la care au fost invitate să participe cadre didactice, organizaţii studenţeşti şi ale elevilor, precum şi asociaţii ale părinţilor.
Deputata Oana Murariu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă ce a precedat dezbaterea, că proiectul legii educaţiei conţine două prevederi care ar duce, pe de o parte, la dezincriminarea infracţiunii de plagiat şi, pe de altă parte, la imposibilitatea anulării diplomei de doctor dacă plagiatul nu este descoperit foarte repede.
‘Avem două prevederi foarte nepotrivite, ca să fiu drăguţă, în aceste proiecte de legi, aşa cum au ieşit ele din comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, respectiv se dezincriminează plagiatul. Nu foarte multă lume ştie că plagiatul este infracţiune (…). Or, acum, printr-un amendament al coaliţiei PSD-PNL-UDMR, nu se consideră plagiat erorile materiale de citare, printre altele. Erorile materiale de citare – asta vă spun din perspectiva de avocat – pot fi interpretate extrem de larg, pot să însemne inclusiv să uiţi să citezi, deci practic exact care este conţinutul infracţiunii de plagiat. (…) A doua (prevedere – n.r.) ar fi ceea ce au atras atenţia chiar asociaţiile de studenţi, respectiv faptul că diploma de doctor se poate anula în instanţă la maximum un an de la emiterea ei. (…) În cazul legilor educaţiei, avem o lege specială, acum o discutăm şi putem să trecem alte termene, pentru că este o specificitate anume în cazul diplomei de doctor şi a titlului de doctor de care trebuie ţinut cont’, a afirmat Oana Murariu.
În ceea ce priveşte religia ca materie opţională la examenul de bacalaureat, deputata USR s-a arătat convinsă că la Senat va fi eliminat acest amendament. AGERPRES (A – autor: Tina Dumitrescu, editor: Karina Olteanu)