Directorii celor 16 unităţi de învăţământ din judeţul Bistriţa-Năsăud unde activitatea se desfăşoară în sistem online, deoarece procentul de vaccinare împotriva COVID-19 în rândul personalului este mai mic de 60%, au fost convocaţi, joi, la o şedinţă informală cu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), a Instituţiei Prefectului, a ISU şi cu specialişti în medicină.
Din partea autorităţilor sanitare au fost prezenţi un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa şi un medic specialist Boli Infecţioase, care au încercat să identifice motivele pentru care unii angajaţi din învăţământ sunt reticenţi în ceea ce priveşte vaccinarea.
Potrivit informării postate pe pagina de socializare a Prefecturii Bistriţa-Năsăud, prefectul Stelian Dolha le-a cerut cadrelor didactice să direcţioneze decizia legată de vaccinare în avantajul elevilor.
‘Ştim cu toţii că este foarte greu ca educaţia să fie făcută la distanţă. Prin urmare, am decis să avem această întâlnire deoarece am vrut să aflu de la dumneavoastră care sunt dificultăţile cu care vă confruntaţi. Rata de vaccinare fiind un criteriu care face diferenţa între şcoala cu prezenţă fizică şi şcoala online, este foarte important să aflăm ce putem face pentru ca personalul, fie că vorbim despre cadre didactice sau personal didactic auxiliar din unitatea de învăţământ pe care fiecare dintre dumneavoastră o reprezentanţi, să se vaccineze. Dumneavoastră sunteţi cei care aveţi posibilitatea de a direcţiona decizia în avantajul elevilor’, a transmis prefectul.
Despre această întâlnire a vorbit şi şefa IŞJ Bistriţa-Năsăud, Aurelia Dan, în cadrul şedinţei oficiale avute cu toţi directorii unităţilor de învăţământ din judeţ, unde le-a transmis conducătorilor de şcoli cu activitate în online că vor trebui să răspundă nemulţumirilor exprimate de către părinţi.
‘Am răspuns, săptămâna trecută, tuturor nemulţumirilor părinţilor, mai ales în unităţile de învăţământ unde rata de vaccinare era sub 60%. Ne-am asumat noi, la nivelul inspectoratului, aceste discuţii neplăcute, pentru că părinţii, pe bună dreptate revoltaţi, au venit la noi să ne ceară explicaţii de ce o anumită unitate de învăţământ nu poate funcţiona, de ce personalul de acolo nu se vaccinează. Am răspuns, ne-am asumat cu ceea ce am avut la îndemână în acel moment, dar vă asigur că, de săptămâna viitoare, dacă mai vin la noi, îi trimitem la dumneavoastră să le explicaţi şi dumneavoastră, şi colegii profesori, şi personalul nedidactic şi auxiliar de ce împiedică accesul la educaţie al copiilor lor, de ce dreptul la educaţie nu poate fi garantat şi de ce libertatea personală de a alege dacă vrem sau nu să ne vaccinăm este mai presus decât acest drept la educaţie’, a spus Aurelia Dan.
Inspectorul şcolar general a menţionat faptul că zilele trecute a fost prezent în judeţ Corpul de control al ministrului Educaţiei, care a verificat hotărârile luate la nivelul consiliilor de administraţie ale şcolilor în legătură cu scenariile de funcţionare a activităţii didactice şi modul în care a fost raportat procentul angajaţilor vaccinaţi, având în vedere că unele şcoli au comunicat procente în creştere sau în scădere la o distanţă de trei-patru zile.
Şefa IŞJ le-a cerut cadrelor didactice din unităţile cu activitate în online să îşi desfăşoare cursurile din sălile de clasă, folosind resursele puse la dispoziţie de şcoală, astfel încât şi activitatea lor să poată fi mai bine monitorizată. AGERPRES / (A, AS – autor: Tina Dumitrescu, editor: Marius Frăţilă)