Acasă93Bistriţa-Năsăud: Ferme zootehnice din judeţ au semnalat probleme în alimentarea cu apă...

Bistriţa-Năsăud: Ferme zootehnice din judeţ au semnalat probleme în alimentarea cu apă şi furaje, din cauza secetei

Efectele produse de secetă în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost discutate miercuri în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, fiind semnalate probleme atât în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă sau menajeră, cât şi cu furaje pentru animale.

Şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, Ioan Bogolin, a declarat că au apărut sesizări referitoare la resursele de apă şi de furaje pentru unele ferme de ovine şi bovine din zona de câmpie.

‘Au apărut câteva sesizări, dar nu foarte concrete. În zona de câmpie, sunt unele turme, de ovine în special, care se descurcă foarte greu cu apa. Şi cu furajele încep să fie probleme, două cazuri avem la ferme de bovine cu furaje, în zona Lechinţa, care mizau pe silozul pe care urmau să îl obţină în acest an. Producţia este foarte slabă şi sunt într-o dificultate de a găsi de unde să cumpere aceste furaje’, a spus Bogolin.

Comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud, Constantin Florea, a făcut referire la situaţiile gestionate de către primării, în care oamenii au cerut să le fie adusă apă menajeră sau pentru animale după ce fântânile le-au secat, menţionând faptul că în cele mai multe cazuri este vorba despre persoane care au preferat să nu se branşeze la sistemul public de alimentare cu apă.

‘Până în momentul de faţă, din datele pe care le-am cules de la UAT-uri, fiind în dinamică situaţia, cam toate UAT-urile, prin serviciile voluntare şi autospecialele pe care le au în dotare, dar şi prin alţi recipienţi sau alte autospeciale, gen vidanje, au rezolvat aceste probleme, au dus apă în zonele unde a fost nevoie. Şi cetăţenii s-au descurcat, în sensul că au dus bidoane de apă de la Maieru sau din alte zone unde sunt izvoare, pentru că mare parte din fântâni au secat sau nu mai au apă. Una dintre probleme poate să fie şi numărul mai mic de persoane care s-a branşat la sistemul de alimentare cu apă şi se bazează în continuare pe fântâna din curte sau din grădină, care în momentul de faţă nu mai are apă’, a explicat Florea.

Potrivit lui Florea, la nivelul ISU s-a primit o singură solicitare de transport de apă, din partea unui fermier din comuna Dumitra, motivul fiind acela că localitatea rămăsese pentru o zi fără apă din cauza unei avarii, iar serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au dus apă menajeră şi pentru animale în localităţile Sângeorz-Băi, Livezile, Monor şi Dumitriţa.

La şedinţa Colegiului Prefectural a fost prezent şi directorul operatorului judeţean de apă-canal Aquabis, Ion Şandru, care a afrimat că localităţile alimentate din lacul de acumulare de la Colibiţa, printre care se numără şi municipiul reşedinţă de judeţ, Bistriţa, nu au probleme cu apa potabilă, gradul de umplere a lacului fiind de 96%.

În schimb, există probleme în furnizarea apei potabile în comunele Budacu de Jos şi Cetate, din cauza celor care îşi udă grădinile seara, motiv pentru care în ultimele zile a fost întreruptă alimentarea pe timpul nopţii, pentru a permite refacerea stocului din rezervoare.

Şandru a mai menţionat că, în localitatea Cuşma, cinci din cele nouă izvoare de unde este captată apa au secat din cauza defrişărilor din ultimii ani, iar cartierul Figa din oraşul Beclean primeşte apă cu intermitenţe din cauza faptului că acolo funcţionează şi staţiunea balneară Băile Figa, care consumă o cantitate foarte mare în sezonul estival.

Şeful Aquabis a precizat că singura localitate unde populaţia este afectată mai grav de secetă este Milaş, unde oamenii primesc apă doar sâmbăta din cauza faptului că sursele folosite anterior prin investiţiile făcute de administraţia locală au secat. AGERPRES / (A – autor: Tina Dumitrescu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks