AcasăStiri generaleBistriţa-Năsăud: Focar de COVID-19 la Spitalul Judeţean de Urgenţă

Bistriţa-Năsăud: Focar de COVID-19 la Spitalul Judeţean de Urgenţă

Un număr de 18 pacienţi internaţi în Secţia de Medicină Internă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa au fost depistaţi pozitiv la infecţia cu virusul SARS-CoV-2, deşi iniţial toţi au fost spitalizaţi având teste negative, potrivit datelor comunicate vineri AGERPRES de către şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu.

Dintre pacienţii confirmaţi pozitiv, o parte a cerut externarea la domiciliu, iar contacţii lor, care la testare au ieşit negativ, au fost puşi în saloane separate, urmând să fie retestaţi.

‘Pacienţii cu simptome au fost duşi la Infecţioase, asimptomaticii în general au solicitat să meargă la domiciliu şi le-am făcut decizii de izolare la domiciliu, iar cine nu a plecat la domiciliu – unul sau doi sunt, parcă – au fost puşi într-un salon separat, ca să fie izolaţi acolo. Mai sunt contacţii din saloane, care iarăşi sunt puşi în saloane separate, pentru că trebuie să fie retestaţi peste câteva zile’, a declarat Andriţoiu.

Şefa DSP crede că focarul a pornit, cel mai probabil, de la una sau două persoane internate în Secţia de Medicină Internă care se aflau în perioada de incubaţie a virusului, astfel că la prima testare nu a fost identificată infecţia cu SARS-CoV-2.

‘Sigur cineva era într-o perioadă în care avea virusul, dar nu s-a evidenţiat la testare, că altfel nu ar fi ajuns în secţie, din moment ce toţi erau negativi. Probabil una sau două persoane erau deja în perioada de incubaţie’, a explicat Anca Andriţoiu.

Angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa care lucrează pe secţia unde a apărut focarul de COVID-19 au fost de asemenea testaţi, rezultatele fiind negative.

Şefa DSP a menţionat că, potrivit metodologiei, nu au fost testaţi şi angajaţii vaccinaţi anti-COVID şi cei care se află în perioada de 90 de zile de când au fost la rândul lor infectaţi cu noul coronavirus, pe motiv că nu prezentau simptome.

La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud au fost raportate, vineri, 79 de cazuri noi de COVID-19, după alte 78 anunţate joi.

La această dată, trei unităţi administrativ-teritoriale au o incidenţă a cazurilor de COVID-19 de peste 3 la mia de locuitori: comuna Budacu de Jos – 3,85 la mie, comuna Măgura Ilvei – 3,33 la mie şi municipiul Bistriţa – 3,27.

De asemenea, se apropie de pragul de 3 la mie oraşul Beclean, al doilea cel mai populat după municipiul reşedinţă, unde incidenţa raportată vineri a fost de 2,93 la mia de locuitori.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks