Primăria Bistriţa a dat startul, joi, programului-pilot ‘Sport în parc’, prin care locuitorii municipiului sunt provocaţi să iasă la activităţi fizice în aer liber, cu instructori autorizaţi, pe parcursul a două ore de curs desfăşurate dimineaţa şi seara.
Programul este prevăzut să se desfăşoare în perioada 1 iulie – 15 octombrie, în parcul municipal, de luni până vineri, în intervalele orare 11,00-12,00 şi 18,00-19,00.
Bistriţenii vor putea practica, sub supravegherea antrenorilor, fitness sau yoga, iar municipalitatea se aşteaptă ca interesul să crească şi proiectul să fie extins în anii următori.
La prima oră de aerobic organizată în parc, în zona Palatului Culturii, au venit doar femei, unele dintre ele însoţite de copiii lor, pentru care organizatorii au pregătit un mini-club de vacanţă, unde aceştia să se joace cu creioane şi cretă colorată cât timp mamele fac sport.
Printre aceste tinere s-a numărat Simona (36 ani), mama a doi băieţi, care spune că a aflat de pe reţele sociale despre proiect şi de-abia a aşteptat să înceapă, pentru că, altfel, timpul nu îi permite să practice activităţi sportive.
‘De pe Facebook am auzit de proiect. Mi-am dorit să vin pentru că e şi în parc, mă ajută foarte mult cu copiii, între timp mai stau şi la aer curat, se mai plimbă, se mai joacă. Şi e pentru mine, pur şi simplu, pentru mintea mea. Aproape niciodată nu reuşesc să fac sport, cu doi copii, e foarte greu, şi aici m-am gândit că o să fie multe femei ca mine, o să vină cu siguranţă, şi am aşteptat foarte mult, de o săptămână tot am urmărit’, a declarat Simona pentru AGERPRES.
Şefa Direcţiei Educaţie-Turism din cadrul Primăriei Bistriţa, Adriana Antoneac, spune că ideea proiectului s-a născut în urma unei delegaţii în Germania, la Stuttgart, unde a fost organizată o acţiune asemănătoare care a avut un impact important în rândul locuitorilor.
După ce în ultimii trei ani au încercat să lanseze proiectul printr-o cofinanţare, cei din primărie au decis să acopere toate costurile din bugetul propriu, fiind vorba despre suma de 25.000 de lei, reprezentând valoarea contractului de prestări servicii cu firma care pune la dispoziţie instructorii autorizaţi şi echipamentul sportiv necesar.
Grupurile-ţintă ale proiectului sunt tinerele mame, vârstnicii, dar şi adulţii care doresc să practice sport în aer liber după terminarea programului de muncă.
‘Dacă bistriţenii îşi doresc să participe şi programul este bine receptat, intenţionăm să extindem acest program şi evident că vor creşte şi costurile. Până la urmă, investiţia în sănătate nu poate fi cuantificată. Bugetul este folosit exclusiv la contractul de prestări servicii pe care îl avem cu firma privată care a ofertat aceste servicii. Firma este obligată, prin contract, să plătească instructorii şi antrenorii şi să ofere minimul de echipament sportiv necesar pentru practicarea exerciţiilor fizice. Dimineaţa, ne aşteptăm la mămici cu copii, care vin la plimbare în parc, şi la bunici, care de asemenea vin la plimbare. După-masa, seara, ne aşteptăm şi la alte categorii de adulţi, care au încheiat serviciul şi ies la plimbare’, a explicat Adriana Antoneac pentru AGERPRES.
Practicarea acestor activităţi fizice în parcul municipal nu presupune niciun cost din partea participanţilor, iar programul va fi adaptat în funcţie de condiţiile meteo, urmând să fie anunţat pe pagina de Facebook creată în acest scop.