Un număr de 11 unităţi de învăţământ din municipiul Bistriţa (grădiniţe, şcoli, licee şi colegii) ar putea fi dotate cu surse de energie regenerabilă, în baza unui proiect iniţiat de primărie cu finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), estimat la peste 14 milioane de lei.
Consiliul Local Bistriţa a fost convocat luni după-amiază, într-o şedinţă de îndată, pentru a vota proiectul ce urmează să fie depus în cadrul apelului iniţiat de Autoritatea de Management POIM pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile pentru consum propriu, la nivelul autorităţilor publice locale.
‘Proiectul va contribui la creşterea ponderii energiei regenerabile în totalul consumului de energie primară, ca rezultat al investiţiilor de creştere a puterii instalate de producere a energiei electrice şi termice din surse regenerabile mai puţin exploatate şi reducerea emisiilor de carbon în atmosferă prin înlocuirea unei părţi din cantitatea de combustibili fosili consumaţi în fiecare an (cărbune, gaz natural)’, se menţionează în raportul care însoţeşte hotărârea adoptată de consilierii municipali.
Soluţiile tehnice luate în calcul sunt pompele de căldură tip aer-apă şi panourile fotovoltaice cristaline montate pe acoperiş.
Valoarea proiectului este de 14.298.079 lei, din care valoarea nerambursabilă solicitată este de 11.258.659 lei.
În lista propusă de administraţia bistriţeană se află în special unităţi de învăţământ care au fost modernizate sau sunt în curs de reabilitare cu fonduri europene sau guvernamentale. AGERPRES / (AS – autor: Tina Dumitrescu, editor: Marius Frăţilă)