Peste 60% din bugetul de dezvoltare al municipiului Bistriţa pentru anul în curs va fi asigurat din fonduri europene, ceea ce înseamnă că, pentru fiecare leu plătit de cetăţeni prin impozite locale, sunt atraşi doi lei din finanţările nerambursabile, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Ioan Turc, odată cu prezentarea proiectului de buget pentru anul 2022.
Sunt prevăzute creşteri substanţiale ale veniturilor, cu 46%, dar şi ale cheltuielilor, cu 69%.
‘În ceea ce priveşte structura bugetului general, observaţi o creştere la capitolul venituri cu 46%, iar la capitolul cheltuieli cu 69%. Practic, diferenţa dintre venituri şi cheltuieli se datorează excedentului bugetar din anul anterior. Bugetul de dezvoltare înregistrează în acest an o creştere semnificativă, de 144% la venituri şi 156% la cheltuieli. (…) La natura cheltuielilor din bugetul general, observaţi că partea de investiţii este predominantă, 51%. (…) La sursa de finanţare a investiţiilor, din excedent, adică bani necheltuiţi – 19%, buget de stat – 6%, împrumut intern – 6%, venituri proprii – 9%, fonduri europene nerambursabile – 60%. Îi îndrum pe eurosceptici să se uite la aceste valori, ce ar însemna bugetul unui municipiu reşedinţă de judeţ, nu doar al Bistriţei, fără componenta banilor europeni. Se poate observa cu uşurinţă faptul că nu am putea să facem mare lucru. În anul 2022, la fiecare un leu plătit de bistriţeni prin impozite locale, sunt atraşi doi lei din fonduri europene’, a declarat primarul Ioan Turc.
Cheltuielile prevăzute în bugetul general se ridică la aproximativ 460 de milioane de lei, din care 235 milioane de lei pentru dezvoltare.
Bugetul de dezvoltare ar urma să fie compus din peste 142 milioane de lei din fonduri europene, circa 22 milioane de lei venituri proprii, peste 14 milioane lei din împrumut intern, aproximativ 13 milioane de lei de la bugetul de stat, la care se adaugă excedentul anului trecut, în valoare de 45,6 milioane de lei.
Cele mai consistente proiecte cu fonduri europene aflate în derulare în municipiul Bistriţa vizează mobilitatea urbană durabilă şi includ modernizarea străzilor, construirea unui pasaj subteran, extinderea zonei pietonale în centrul istoric, utilizarea de mijloace de transport public nepoluante, dar şi extinderea pistelor pentru ciclişti.
De asemenea, primăria va continua proiectele cu finanţare europeană care vizează reabilitarea termică a blocurilor şi modernizarea clădirilor în care funcţionează unităţi de învăţământ.