AcasăStiri generaleBistriţa-Năsăud: 'Pictură pentru pace' - un proiect al cercului de pictură al...

Bistriţa-Năsăud: ‘Pictură pentru pace’ – un proiect al cercului de pictură al Palatului Copiilor, inspirat de războiul din Ucraina

Peste 60 de copii de la cercul de pictură al Palatului Copiilor din Bistriţa au realizat o expoziţie inspirată de războiul din Ucraina, având ca temă centrală pacea, iar lucrările au fost expuse la o galerie de artă din centrul istoric al municipiului.

Vernisajul expoziţiei ‘Pictură pentru pace’ a avut loc miercuri seara, în prezenţa directorului Palatului Copiilor, Diana Morar, a pictorului Marcel Lupşe şi a inspectorului şcolar Vasile Duda, alături de micii artişti mai aflându-se părinţi, bunici şi fraţi sau surori.

În debutul manifestării, s-a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina.

Directorul Palatului Copiilor Bistriţa a explicat că ideea acestei expoziţii a venit în luna februarie, dar tema a fost aleasă după momentul 24 februarie, când a început războiul în ţara vecină, iar copiii s-au arătat interesaţi să transmită un mesaj de pace şi de încurajare.

‘Fiind februarie, discutăm cu copiii din grupa de performanţă, ne întrebam oare ce să pictăm, ce-am putea să facem noi pentru o expoziţie. Sigur că ne-am dorit o expoziţie în care tema să fie cea care leagă toate lucrările. Nu prea aveam idei şi a venit 24 februarie şi am fost ferm convinşi de ce avem de făcut, pentru că şi copiii erau cumva interesaţi, informaţi despre acest subiect şi acel moment ne-a marcat pe toţi. Prin această expoziţie, eu şi copiii am încercat să arătăm ceea ce noi am înţeles sau ceea ce noi ne dorim. Pacea este o valoare pe care probabil că am preţuit-o înainte mai puţin decât o preţuim acum şi această expoziţie este modul în care elevii cercului de pictură au încercat să o exprime. (…) Sper ca acest gând bun, acest nucleu de bunătate să se extindă şi să facă totul să fie mai bine’, a spus Diana Morar, în deschiderea expoziţiei.

Printre lucrările expuse se numără şi o lucrare colectivă a copiilor refugiaţilor ucraineni cazaţi la o tabără din localitatea bistriţeană Herina, care are şi un mesaj în limba ucraineană ce îndeamnă la fericire.

Micii artişti, cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani, au fost felicitaţi pentru lucrările realizate şi au primit în dar câte un exemplar din romanul ‘Micul prinţ’ al lui Antoine de Saint-Exupery şi câte o ciocolată.

Expoziţia a fost realizată cu sprijinul Asociaţiei ‘Grigore Moisil’ şi al Asociaţiei ‘Catharsis’, dar şi al unui bunic care a dorit să îşi arate susţinerea faţă de pasiunea nepoatei sale pentru pictură, şi va rămâne deschisă până la sfârşitul săptămânii viitoare. AGERPRES (A – autor: Tina Dumitrescu, editor: Antonia Niţă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks