Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că la nivelul judeţului se înregistrează ‘foarte multe’ furturi de apă, care în prezent sunt contorizate drept pierderi pe care le suportă cetăţenii de bună-credinţă.
Moldovan a cerut operatorului regional de apă Aquabis să mărească numărul echipelor care fac verificări în acest sens, ţinând cont şi de faptul că nivelul pierderilor din cantitatea de apă captată a ajuns la 38%, cu trei procente pentru nivelul maxim admis, şi a indicat faptul că unele dintre aceste furturi s-ar produce cu complicitatea unor angajaţi ai societăţii.
‘În calitatea mea de reprezentant al cetăţenilor, am cerut în repetate rânduri, nu de mult ultima dată, ca pentru anul viitor Aquabis să aibă în vedere crearea unor echipe, pentru că avem în momentul de faţă echipamente performante care pot să depisteze furturile, care nu sunt puţine. Pentru că o mare parte din pierderile astea sunt furturi, de fapt. Pe lângă pierderile tehnice, că avem reţele vechi (…), avem din păcate în continuare foarte multe furturi. De unele nu sunt străini nici colegii noştri de la Aquabis, adică mai exact sunt şi angajaţi ai Aquabis care, împreună cu oameni de bine – cu ghilimele de rigoare, au grijă de bypass-uri, de contoare şi de alte lucruri care se întâmplă. (…) Am şi prins oameni, am şi făcut dosare către Poliţie şi către Parchet’, a spus preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud.
Directorul Aquabis, Ion Şandru, a precizat că, până la această dată, au fost identificate 80 de cazuri de furturi de apă care au fost înaintate organelor competente de anchetă, cele mai multe în ultimul an şi în special la case nou construite în municipiul Bistriţa.
‘Echipele au început să verifice poziţiile care figurau la noi, în banca de date, că au achitat un aviz în urmă cu ceva timp şi pe urmă nu s-a mai întâmplat nimic, în sensul că nu au venit să anunţe să mergem la recepţie şi să încheiem contract. Cei 80 sunt de genul respectiv. Mai avem de verificat şi vor trece, zic eu, de 100. E vorba doar de case, case noi în partea oraşului unde s-a tot construit. (…) Mai avem de verificat cam 1.000 de poziţii, au fost vreo 3.000 şi ceva’, a explicat Şandru.
Controalele vor fi extinse, ulterior, şi în mediul rural, pentru care vor fi achiziţionate apometre ce se vor monta la intrarea în localităţi, în vederea unei mai bune monitorizări a cantităţii de apă folosite.