Cele 62 de primării din judeţul Bistriţa-Năsăud vor primi aproximativ 1,5 milioane de lei de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri, reprezentând suma obţinută anul trecut din valorificarea deşeurilor colectate selectiv, a anunţat miercuri, pe pagina sa de socializare, directorul executiv al asociaţiei, Cristian Niculae.
Circa 47% din sumă va merge pentru compensarea facturilor de salubritate emise în cursul anului 2021, în condiţiile în care unele primării au acordat subvenţii la plata acestui serviciu.
‘Un exemplu bun prin care vedem efectele colectării separate corecte a deşeurilor reciclabile se desfăşoară în aceste zile, în care ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud întoarce 1.500.000 lei UAT-urilor din judeţ. Aceşti bani sunt proveniţi din valorificarea deşeurilor reciclabile de anul trecut şi sunt distribuiţi procentual celor 62 de UAT-uri din judeţ în funcţie de cantităţile de deşeuri reciclabile colectate în fiecare comunitate. Suma de 689.325 lei a fost folosită pentru acoperirea parţială a costurilor de salubritate pentru fiecare UAT, iar 790.000 lei vor fi viraţi direct în conturile primăriilor’, a scris Cristian Niculae, pe Facebook.
Directorul executiv al ADI Deşeuri a precizat, pentru AGERPRES, că anul trecut au fost valorificate 918 tone de deşeuri reciclabile, iar municipiul Bistriţa, care are cel mai mare număr de utilizatori, a primit cea mai mare sumă, respectiv circa 330.000 de lei.
Cristian Niculae a menţionat că doar 15% dintre deşeurile reciclabile colectate au putut fi valorificate, restul fiind amestecate cu deşeuri reziduale sau provenite din construcţii, motiv pentru care a făcut apel către populaţie să încerce să colecteze selectiv într-un mod corect.
‘Chiar dacă procentul deşeurilor reciclabile valorificabile a crescut comparativ cu anul trecut de la 11 % la 15 %, suntem încă departe de potenţialul economic pe care deşeurile reciclabile îl reprezintă în sistemul de salubrizare din judeţul nostru. Din păcate, în prezent, la nivelul judeţului nostru, deşeurile reciclabile colectate sunt încă foarte murdare şi amestecate cu deşeuri reziduale şi cu deşeuri provenite din construcţii. Motiv pentru care doar un procent mic dintre acestea pot fi valorificate. De aceea este important efortul tuturor de a colecta separat corect deşeurile la sursă, iar efectul acestei implicări se va traduce prin sume mai mari întoarse în comunitate, bani ce pot fi folosiţi pentru acoperirea costurilor de salubrizare’, se mai arată în mesajul directorului ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud. AGERPRES / (AS – autor: Tina Dumitrescu, editor: Marius Frăţilă)