Primarul comunei Silivaşu de Câmpie din judeţul Bistriţa-Năsăud, Ioan Tiberiu Cămărăşan, a rămas fără funcţie după ce a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care îl găsise în conflict de interese administrativ în anul 2018, iar prefectul Stelian Dolha a semnat ordinul privind încetarea de drept a mandatului de primar, potrivit comunicatului de presă remis luni de Instituţia Prefectului.
Silivaşu de Câmpie este comuna cu cel mai mic număr de locuitori din judeţ, respectiv puţin peste 900 de persoane, iar Cămărăşan este cel de-al doilea primar ales la alegerile locale de anul trecut care îşi pierde mandatul înainte de termen, după fostul edil al oraşului-staţiune Sângeorz-Băi, Traian Ogâgîu, al cărui mandat a încetat în luna iulie, în urma unei condamnări penale.
În cazul primarului Ioan Tiberiu Cămărăşan, care deţinea funcţia din anul 2012, decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a venit la sfârşitul lunii octombrie.
‘În data de 19.11.2021, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud a emis ordinul nr. 266/19.11.2021, prin care se constată încetarea de drept a mandatului de primar al comunei Silivaşu de Câmpie al domnului Ioan Tiberiu Cămărăşan. Agenţia Naţională de Integritate, care desfăşoară exclusiv activitatea administrativă de evaluare a intereselor şi a incompatibilităţilor pentru persoanele prevăzute de lege, a comunicat Instituţiei Prefectului – Judeţul Bistriţa-Năsăud faptul că Raportul de Evaluare privindu-l pe domnul Cămărăşan Ioan Tiberiu, primar al comunei Silivaşu de Câmpie, judeţul Bistriţa-Năsăud, prin care s-a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, a rămas definitiv prin Decizia nr. 5030/2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie’, se arată în comunicatul Prefecturii.
Printr-un comunicat remis în februarie 2018, ANI a informat că primarul din Silivaşu de Câmpie a fost găsit în conflict de interese administrativ, având în vedere că ‘a semnat patru contracte de închiriere şi patru acte adiţionale privind închirierea unor suprafeţe de pajişti aflate în domeniul public al comunei Silivaşu de Câmpie, încheiate între unitatea administrativ teritorială şi tatăl, fratele persoanei evaluate, Cămărăşan I. Anicuţa Întreprindere Familială (în cadrul căreia persoana evaluată deţinea, la acea dată, calitatea de membru întreprindere familială, iar soţia acestuia calitatea de reprezentant întreprindere familială) şi Cornea E. Avram Persoană Fizică Autorizată (în cadrul căreia cumnatul persoanei evaluate deţinea, la acea dată, calitatea de persoană fizică autorizată)’, fiind încălcate dispoziţiile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003 şi art. 75 lit. a) şi lit. c) din Legea nr. 393/2004.
Şi viceprimarul comunei Silivaşu de Câmpie, Avram Ucu Cornea, se judecă cu ANI după ce în februarie 2019 i s-a întocmit raport pentru conflict de interese administrativ.
La Curtea de Apel Cluj, viceprimarul a obţinut, în aprilie 2019, anularea raportului de evaluare al ANI, însă Agenţia a atacat decizia, iar Înalta Curte se va pronunţa în această speţă la începutul lunii decembrie. AGERPRES / (AS – autor: Tina Dumitrescu, editor: Marius Frăţilă)