AcasăStiri generaleBistriţa-Năsăud: Prundu Bârgăului, prima UAT din judeţ cu panouri fotovoltaice montate pe...

Bistriţa-Năsăud: Prundu Bârgăului, prima UAT din judeţ cu panouri fotovoltaice montate pe toate clădirile publice

Comuna Prundu Bârgăului este prima unitate administrativ-teritorială (UAT) din judeţul Bistriţa-Năsăud care a montat panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice printr-un proiect cu fonduri norvegiene, reuşind să reducă la jumătate costurile cu energia electrică.

Cunoscută drept ‘capitala Văii Bârgăului’, Prundu Bârgăului numără aproximativ 6.000 de locuitori.

Prin proiectul ‘Capacitate crescută de furnizare a energiei regenerabile în Prundu Bârgăului’, prezentat vineri de primarul Doru Crişan în cadrul unei şedinţe la care au fost invitate şi oficialităţile judeţene, comuna a beneficiat de un grant de 289.000 de euro oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin granturi SEE în cadrul Programului pentru Energie România.

Panourile fotovoltaice au fost instalate la liceul ‘Radu Petrescu’, şcoala gimnazială, şcoala primară, grădiniţele din Prundu Bârgăului şi Susenii Bârgăului, dispensarul medical, centrul multifuncţional, clădirea care adăposteşte posturile de Poliţie şi Pompieri, unitatea de asistenţă medico-socială din Susenii Bârgăului şi la clădirea vechea a primăriei, care în curând va fi dată în folosinţă liceului din localitate, având în vedere că administraţia locală se va muta într-un sediu nou.

Primarul Doru Crişan a explicat că aceste panouri fotovoltaice ajută la reducerea costurilor cu energia electrică, în contextul în care jumătate din instituţiile publice utilizează pompe de căldură, având în vedere că Valea Bârgăului nu este alimentată cu gaze naturale.

‘Jumătate din aceste instituţii se încălzesc cu pompe de căldură. În momentul de faţă, am redus semnificativ consumul de energie electrică. (…) Prin programul pe care îl avem pe telefoane şi îl putem controla, aş putea spune, estimativ, cam ce se întâmplă: la liceul ‘Radu Petrescu’, undeva la 90% este acoperit consumul pe perioada verii, atunci când panourile produc foarte bine, iar, în mare, undeva în jur de 50-60% se compensează’, a declarat Crişan.

Prin acest proiect, comuna Prundu Bârgăului şi-a propus reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 62 de tone pe an şi o producţie de energie din surse regenerabile de 210 MWh/an. AGERPRES / (A, AS – autor: Tina Dumitrescu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks