Şeful Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, Gheorghe Ivan, a declarat miercuri, în cadrul şedinţei de Colegiu prefectural, că nu poate onora toate cererile de lemn de foc venite din partea populaţiei şi că ar exista o criză din acest punct de vedere, în contextul în care cetăţenii caută metode alternative de încălzire la cele cu gaz sau cu curent electric.
Un alt motiv invocat de şeful Direcţiei Silvice pentru neonorarea tuturor comenzilor este faptul că instituţia pe care o conduce mai administrează doar 16% din fondul forestier al judeţului.
‘În acest an, pe fondul crizei energetice, ne confruntăm cu o foarte mare criză de lemn de foc, asta şi datorită faptului că toată lumea caută alternative la încălzirea pe gaz sau curent electric. Pentru noi, ca Direcţie Silvică, este foarte penibil – şi vă rog să mă credeţi că o spun foarte clar şi răspicat – să le spunem cetăţenilor că nu avem de unde să le onorăm comenzile. (…) În total, Direcţia Silvică Bistriţa administrează 29.200 de hectare, reprezentând 16% din suprafaţa fondului forestier al judeţului Bistriţa-Năsăud. Direcţia Silvică exploatează anual aproximativ 30.000 mc, din care 11.300 mc sunt destinaţi efectiv încălzirii locuinţelor. (…) Aceste cantităţi pe care Direcţia Silvică le-a pus la dispoziţie conform posibilităţii anuale sunt foarte mici în comparaţie cu volumul de lemn de foc solicitat prin cereri depuse la cele două ocoale silvice. Solicitările cele mai mari sunt pe raza oraşului Bistriţa, aici este cea mai mare problemă şi cea mai acută criză de lemn, unde pădurile sunt administrate de Ocolul Silvic Municipal Bistriţa şi alte ocoale silvice de regim’, a afirmat Ivan.
Potrivit acestuia, preţul mediu al metrului cub de lemn de foc, la drum auto, este de 330 lei, fără TVA.
O situaţie prezentată de Garda Forestieră Bistriţa-Năsăud în legătură cu stocurile de lemn de foc de care dispun ocoalele silvice care administrează pădurile primăriilor arată, în schimb, că există în stoc de peste 43.000 de mc, din care circa 35.000 de foioase, iar preţurile pe metru cub aprobate prin hotărâri de consiliu local se situează între 50 şi 320 de lei.
Cel mai ieftin lemn se vinde pe raza comunei Şanţ, unde atât metrul cub de foioase, cât şi cel de răşinoase costă 50 de lei, iar cel mai mare preţ este cerut în comuna Budacu de Jos, de 320 de lei, indiferent de esenţă.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, a precizat de asemenea, la solicitarea AGERPRES, că din cantitatea de peste 6.100 de metri cubi de lemn de foc aprobată pentru acest an, până la această dată Ocolul Silvic Municipal a livrat 3.200 metri cubi, astfel că mai pot fi onorate solicitări venite din partea populaţiei. AGERPRES / (A, AS – autor: Tina Dumitrescu, editor: Marius Frăţilă)