Centrul de resurse şi referinţă în autism ‘Micul Prinţ’ din Bistriţa îşi deschide porţile, în această săptămână, oamenilor interesaţi să cunoască activitatea celor care lucrează cu copiii cu autism şi a lansat şi o provocare către aleşii locali şi demnitari de a experimenta un simulator de autism, pentru o mai bună înţelegere a persoanelor care se confruntă cu tulburări de neurodezvoltare.
‘Începând de mâine (marţi – n.r.), în intervalul 4-7 aprilie, cu ocazia ‘Porţilor Deschise la Micul Prinţ’, am lansat invitaţia de a testa simulatorul de autism tuturor senatorilor, deputaţilor de Bistriţa-Năsăud, consilierilor locali şi judeţeni, domnului primar şi viceprimarilor, domnului preşedinte al CJ şi vicepreşedinţilor, precum şi conducerii instituţiilor interesate. De asemenea, şi vouă, prietenii noştri. Preţ de câteva minute veţi putea experimenta ce simte în fiecare zi o persoană cu autism şi alte tulburări psihice’, a anunţat luni fondatoarea centrului ‘Micul Prinţ’, Ana Dragu.
Prin intermediul unei căşti de realitate virtuală, cei interesaţi vor experimenta intens cum percep lumea persoanele cu autism, intenţia organizatorilor fiind de a crea mai multă înţelegere, empatie şi respect faţă de persoanele atipice.
În contextul Zilei internaţionale de conştientizare a autismului, marcată în fiecare an la data de 2 aprilie, fondatoarea centrului ‘Micul Prinţ’ a lansat şi o petiţie online de susţinere a drepturilor persoanelor cu tulburări din spectrul autist, dar şi ale celorlalte persoane cu dizabilităţi sau probleme neuropsihice.
‘Prin această petiţie, ne dorim să sensibilizăm autorităţile publice locale şi judeţene cu privire la faptul că în judeţul nostru nu sunt respectate întru totul drepturile persoanelor cu tulburări de neurodezvoltare şi alte tulburări psihice, nu se alocă suficiente fonduri pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă pentru domeniul social, nu există locuri de joacă adaptate particularităţilor copiilor cu tulburări de neurodezvoltare, nici centre rezidenţiale pentru persoanele adulte, centre respiro, centre de zi dotate cu echipamente specifice, centre de dezintoxicare şi recuperare pentru consumatorii de droguri, dintre care majoritatea sunt copii cu vârste pornind de la 12-13 ani. Ne dorim, printre altele, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene pentru decontarea terapiilor de recuperare, înfiinţarea de locuinţe protejate, locuri de muncă adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi, accesibilizare pentru persoanele cu handicap locomotor şi lista poate continua’, se arată în mesajul postat pe pagina de socializare a centrului.
Petiţia ‘Nu sunt un diagnostic – drepturi şi oportunităţi egale pentru persoanele cu dizabilităţi mentale’ a adunat peste 750 de semnături, fiind lansată la sfârşitul săptămânii trecute.
Centrul de resurse şi referinţă în autism ‘Micul Prinţ’ din Bistriţa a fost înfiinţat în anul 2007 şi în prezent oferă soluţii terapeutice pentru peste 180 de persoane diagnosticate cu autism – copii, tineri şi adulţi, dar şi sprijin pentru familiilor acestora. AGERPRES / (AS – autor: Tina Dumitrescu, editor: Marius Frăţilă)