O echipă mixtă de control constituită din ordinul prefectului de Bistriţa-Năsăud a verificat, în această lună, starea de salubritate din 20 de comune din judeţ, constatându-se îmbunătăţiri în ceea ce priveşte curăţenia cursurilor de apă şi a căilor de comunicaţie, potrivit informaţiilor postate vineri pe pagina de socializare a Instituţiei Prefectului.
Cele 20 de comune au fost selectate în funcţie de riscurile asociate inundaţiilor şi de istoricul acestora în ceea ce priveşte problemele privind starea generală de salubritate.
‘Cu toate că mai este încă de muncit pentru schimbarea mentalităţilor şi soluţionarea problemei deşeurilor abandonate în natură, se observă o îmbunătăţire semnificativă a situaţiei, comparativ cu anii precedenţi. Pe de o parte, autorităţile publice locale tind să acorde o importanţă tot mai mare acestei problematici, organizând în mod repetat acţiuni de igienizare la nivelul localităţilor, iar, pe de altă parte, zonele recunoscute ca incluzând depozite ilegale de deşeuri se diminuează’, se arată în informarea Prefecturii Bistriţa-Năsăud.
Comuna Zagra, situată la poalele Munţilor Ţible, şi comunele Şanţ şi Rodna, de la poalele Munţilor Rodnei, au fost date ca exemple pozitive.
De asemenea, se menţionează cazul comunei Petru Rareş, unde administraţia locală a instalat camere de supraveghere în toate zonele considerate vulnerabile în ce priveşte abandonarea deşeurilor în natură, fapt care a dus atât la aplicarea unei amenzi de 10.000 de lei unui localnic care nu a respectat legislaţia în domeniu, cât şi la reducerea substanţială a acestor practici.
La polul opus se află comuna Nimigea, despre care se spune că ‘există încă mai multe zone sensibile în care este necesară igienizarea’.
Pentru fiecare problemă identificată, echipa de control a trasat măsuri punctuale, urmând a fi monitorizată soluţionarea acestora.
Activitatea de control a echipei mixte va continua în perioada următoare, autorităţile locale fiind atenţionate să acorde importanţă întreţinerii vegetaţiei din apropierea căilor de comunicaţie, pentru asigurarea vizibilităţii, precum şi decolmatării şanţurilor şi rigolelor. AGERPRES (AS – autor: Tina Dumitrescu, editor: Antonia Niţă)