Peste două treimi din cazurile în care au fost convocate comisii de evaluare a pagubelor produse de animale sălbatice, în gospodării sau pe terenuri agricole din judeţul Bistriţa-Năsăud, se referă la stricăciuni produse de urşi, potrivit datelor comunicate miercuri AGERPRES de către directorul judeţean al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM), Sever Roman.
În primele 10 luni ale acestui an, au fost constituite 113 comisii de evaluare a pagubelor, în 77 din cazuri fiind implicaţi urşi, în 21 – mistreţi, în nouă – lupi, în patru – cervide şi în două – şacali.
Pe tot parcursul anului anterior, au fost constituite 181 de comisii de evaluare.
În cursul acestui an, gestionarii fondurilor cinegetice au recoltat, de pe raza localităţilor Monor, Galaţii Bistriţei, Cetate şi Romuli, patru exemplare de urs brun, în baza ordinului Ministerului Mediului emis în luna aprilie, referitor la măsurile ce pot fi dispuse în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante.
La evaluarea din primăvară a speciilor protejate, în judeţ au fost observate 879 de exemplare de urs brun, cu 82 mai multe decât în anul anterior, dar şi 267 de exemplare de lup, cu nouă mai multe decât în 2021.