AcasăStiri generaleBlandiana, la Bookfest: Fără 'România Liberă' nu s-ar fi făcut nimic în...

Blandiana, la Bookfest: Fără ‘România Liberă’ nu s-ar fi făcut nimic în această ţară după Revoluţie

Poeta Ana Blandiana, preşedinte al Academiei Civice, a afirmat duminică, la Bookfest, la lansarea de către Editura Spandugino a seriei de autor Romulus Rusan, că fără cotidianul ‘România Liberă’ nu s-ar fi făcut nimic în ţară imediat după Revoluţia din 1989.

”Permisul de pieton & Istorie, memorie, memorial sau cum se construieşte un miracol’ este o rubrică pe care Romulus Rusan a ţinut-o în ‘România Liberă’, ‘ România Liberă’ cea după Revoluţie, care, cum să spun, era… Fără ‘România Liberă’ nu s-ar fi făcut nimic în această ţară după Revoluţie. Graţie ‘ României Libere’ de atunci a apărut Convenţia Democrată, a apărut Alianţa Civică, am intrat în Uniunea Europeană şamd. A fost principalul punct de sprijin al îndelungatei opoziţii de până în ’96. Iar aceasta este o rubrică de acolo, care este o adevărată oglindă a acelei societăţi confuze şi îngrozitor de toxice care mai există într-o oarecare măsură şi astăzi, dar care, în primii ani de după Revoluţie, era aproape de nesuportat’, a spus poeta.

Ana Blandiana consideră ‘un miracol’ apariţia colecţiei dedicate soţului său, Romulus Rusan.

‘Oarecum de curând am descoperit o frază a lui Albert Einstein care spune ‘Oamenii se împart în două categorii: unii care nu cred în miracole şi alţii care cred că totul este miracol’. Ei bine, trebuie să vă spun că eu fac parte din a doua categorie, iar dintre nenumăratele miracole din care e făcută viaţa, destinul, cariera mea ultimul este apariţia acestei serii a soţului meu, pe care n-am visat-o, dar, de când a dispărut, n-am făcut să visez că ar fi posibil să îl republic, fără să sper prea mult. Funcţionează, în general, în lume probabil, dar în societatea noastră în special un fel de cezură – cum spunea Camil Petrescu – a morţii, ca şi când se trage un oblon şi nu se mai vorbeşte despre cei de dinainte’, a mărturisit poeta.

Poetul şi eseistul Ion Pop, critic şi istoric literar, a evidenţiat ‘angajamentul civic extraordinar’ din opera lui Romulus Rusan.

‘Orice pagină din opera lui Romulus Rusan este de-o actualitate izbitoare, după atâţia ani. Asta arată că, din păcate, societatea noastră nu s-a schimbat cum ar fi trebuit. Sunt încă foarte, foarte multe urme ale acestei coruperi a idealului care a urmat după 1989, iar Romulus Rusan a fost unul dintre martorii majori ai acestui fenomen, unul dintre martorii care au cerut, au solicitat insistent, până la un fel de patetism, această revenire la morală, la o anumită ţinută care ar trebui să fie aceea a omului, a intelectualului de astăzi. Or, din păcate, ce să spunem, foarte multă lume intelectuală a cedat, foarte multă lume intelectuală a obosit să se mai întrebe’, a spus Ion Pop.

Scriitor, critic de film, istoric, editor, Romulus Rusan (1935 – 2016) este autor a peste 20 de cărţi printre care ‘America ogarului cenuşiu’, ‘O călătorie spre marea interioară’, ‘Roua şi bruma’, ‘Cauze provizorii’, ‘Permisul de pieton’, ‘Cronologia şi geografia represiunii’, ‘Recensământul populaţiei concentraţionare’.

Fondator al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, Romulus Rusan a fost director al Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, editor al colecţiilor de documente şi studii istorice publicate de Fundaţia Academia Civică şi coordonator al Addendei româneşti din Cartea Neagră a Comunismului editată de Stephane Courtois.

Traduceri din opera sa au fost realizate în limbile poloneză, germană, franceză, italiană.

În seria Romulus Rusan de la Editura Spandugino au apărut volumele ‘O discuţie la masa tăcerii & Brâncuşi viu’, ‘O călătorie spre marea interioară’, ‘Roua şi bruma & Cauze provizorii’, ‘La început n-a fost cuvântul & Arta fără muză & Filmar’, ‘Permisul de pieton & Istorie, memorie şi memorial sau Cum se construieşte un miracol’ şi ‘America ogarului cenuşiu’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks