AcasăStiri generaleBode: Arderile necontrolate au crescut de aproape patru ori în perioada 1...

Bode: Arderile necontrolate au crescut de aproape patru ori în perioada 1 ianuarie – 14 martie faţă de anul trecut

Arderile necontrolate au crescut de aproape patru ori între 1 ianuarie – 14 martie 2022 faţă de perioada similară a anului trecut, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, joi, la o videoconferinţă ţinută, alături de ministrul Mediului, în contextul campaniei naţionale ‘Curăţăm România’.

Bode a precizat că statistica realizată în perioada menţionată arată că fenomenul arderilor de deşeuri sau de vegetaţie este unul îngrijorător.

‘Statistica ne arată că, la nivelul anului 2021, la nivelul structurilor MAI, au fost sesizate 513 infracţiuni vizând operaţiuni ilegale cu deşeuri, fiind descoperită o cantitate totală de 14.800 tone de deşeuri amestecate şi deşeuri substanţe periculoase şi 81.500 de litri substanţe şi deşeuri periculoase, precum şi 147 de kg de mercur’, a spus Bode.

Cele mai multe infracţiuni au fost sesizate în Bucureşti şi în judeţele Galaţi şi Giurgiu, în timp ce la frontiera cu Bulgaria, respectiv cu Ungaria, au fost depistate cele mai multe transporturi de deşeuri – 42%, respectiv 44% din totalul cazurilor, la nivel naţional. De asemenea, cele mai mari cantităţi de deşeuri au fost identificate la frontiera maritimă – 6.700 de tone.

‘Câteva judeţe se remarcă de departe, în mod negativ, ca fiind cu cele mai multe incendii de vegetaţie: Prahova, Dâmboviţa, Hunedoara, Gorj şi Iaşi. Vă rog să acţionaţi preventiv, nu reactiv. Structurile operative trebuie să fie prezente constant pe teren pentru acţiuni de informare şi pentru verificări. Aşadar, domnilor prefecţi, domnilor inspectori-şefi, aştept implicare şi rezultate din partea dumneavoastră. Responsabilitatea funcţiilor pe care le ocupaţi vă obligă să luaţi cele mai bune măsuri pentru protecţia comunităţilor în mijlocul cărora vă desfăşuraţi activitatea, implicit faţă de mediul înconjurător’, a mai declarat Bode.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a adăugat că în cadrul campaniei naţionale ‘Curăţăm România’, statul român, cu ajutorul unităţilor administrativ-teritoriale şi cu ajutorul instituţiilor deconcentrate, va contribui la o acţiune concertată de ecologizare.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va derula, pe parcursul lunii aprilie, campania naţională ‘Curăţăm România’, în cadrul căreia vor avea loc acţiuni de ecologizare a pădurilor, apelor, colectare a anvelopelor, deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), precum şi ecologizare a zonelor publice din oraşe şi comune.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks