AcasăStiri generaleBode: Poliţia de Frontieră, una dintre cele mai implicate structuri MAI în...

Bode: Poliţia de Frontieră, una dintre cele mai implicate structuri MAI în domeniul cooperării internaţionale

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că Poliţia de Frontieră este una dintre cele mai implicate structuri ale MAI în domeniul cooperării internaţionale şi a menţionat contribuţia avută şi rezultatele remarcabile obţinute în cadrul misiunilor desfăşurate sub egida FRONTEX.

‘Prin prisma specificului activităţii dumneavoastră, sunteţi una dintre cele mai expuse şi implicate structuri ale MAI în domeniul cooperării internaţionale. Anul 2021 a fost unul bogat pe această linie de activitate şi aş evidenţia, în special, colaborarea pe care dumneavoastră aţi avut-o cu FRONTEX. În cadrul acestor misiuni au fost angrenaţi peste 260 de poliţişti de frontieră, dar şi capabilităţi diverse. Am beneficiat, la rândul nostru, de pe urma acestui parteneriat, în cadrul eforturilor sporite de supraveghere a frontierelor cu Serbia şi gestionării fenomenului migraţionist’, a afirmat Bode, la şedinţa de evaluare a activităţii desfăşurate de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Română (IGPF) în anul 2021.

Ministrul a apreciat activitatea Poliţiei de Frontieră de anul trecut, ‘an care a solicitat eforturi suplimentare atât în îndeplinirea misiunilor curente’.

‘În cadrul aceleiaşi şedinţe, a fost apreciată activitatea Poliţiei de Frontieră de anul trecut, an care a solicitat eforturi suplimentare atât în îndeplinirea misiunilor curente, cât şi în misiunile desfăşurate în prima linie a luptei cu pandemia, reiterând faptul că IGPF este o instituţie profesionistă, de bază în arhitectura naţională, dar şi internaţională de securitate, ordine şi siguranţă publică’, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, miercuri, AGERPRES.

Bode a subliniat importanţa misiunilor desfăşurate de poliţiştii de frontieră în anul 2021, în special cele pentru optimizarea supravegherii şi controlului la frontieră, combaterea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere, precum şi implicarea de care au dat dovadă pentru atingerea obiectivelor asumate în documentele programatice, în planurile de activitate şi parteneriatele naţionale şi internaţionale.

‘Cu toate că nu a fost uşor, aţi dovedit că aveţi capacitatea să prioritizaţi foarte bine sarcinile, să vă organizaţi şi să oferiţi cetăţenilor un serviciu public de calitate, în condiţii dificile de trafic şi control la frontiere. Activitatea dumneavoastră este cu atât mai importantă cu cât România gestionează cea mai lungă frontieră terestră externă a Uniunii Europene, în lungime de peste 2.070 km. Din această perspectivă, aveţi în lucru un dosar extrem de important la nivel european, care are un calendar de finalizare foarte clar asumat şi anume implementarea interoperabilităţii sistemelor de informaţii şi aici mă refer la sistemele de intrare-ieşire, respectiv sistemul european de informaţii şi de autorizare privind călătoriile (ETIAS)’, a spus Bode.

Ministrul a reamintit rolul important pe care poliţiştii de frontieră l-au avut în desfăşurarea acţiunilor de depistare şi anihilare a migraţiei ilegale, infracţionalităţii transfrontaliere, traficului de migranţi, precum şi infracţiunile de fals şi uz de fals, care au înregistrat creşteri semnificative în anul 2021, comparativ cu anul 2020.

‘Pentru a face faţă acestei presiuni migraţioniste, a fost nevoie să identificaţi soluţii bine fundamentate care s-au reflectat în măsuri concrete de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei. Aşadar, voi sunteţi primul scut în faţa criminalităţii transfrontaliere şi a traficului ilegal şi trebuie să sporiţi vigilenţa la maxim. Pentru consolidarea unei atitudini proactive în activitatea dumneavoastră, pentru a oferi un răspuns prompt şi descurajant celor care încalcă legea, puneţi în continuare un accent deosebit pe îmbunătăţirea dotărilor cu tehnică şi echipamente moderne, care vă sunt indispensabile în misiuni şi care vă asigură protecţia şi sprijinul necesar în identificarea ilegalităţilor şi autorilor acestora’, a precizat Lucian Bode.

La finalul Şedinţei de evaluare, ministrul a felicitat comanda Poliţiei de Frontieră Române pentru preocuparea permanentă de a îmbunătăţi condiţiile de lucru şi de a se adapta noilor cerinţe ale societăţii, aducând în atenţie un obiectiv central al activităţilor desfăşurate de poliţiştii de frontieră: creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks