Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 martie 2023, la o nouă reuniune în format G7+ la nivel de miniștri de externe, pe tema susținerii infrastructurii energetice a Ucrainei, la invitația secretarului de stat al SUA, Antony Blinken și a ministrului afacerilor externe al Japoniei, Hayashi Yoshimasa, care au co-prezidat întâlnirea în format videoconferință.
Reuniunea G7+ din 10 martie 2023 a fost a treia desfășurată în acest format, prima fiind organizată în România, la 29 noiembrie 2022, în marja reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO, găzduită de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.
La reuniune a luat parte și ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, care a informat statele participante la acest format cu privire la cele mai recente evoluții din Ucraina în domeniul infrastructurii energetice, precum și cu privire la prioritățile în materie de asistență necesară din partea comunității internaționale.
În intervenția sa, șeful diplomației române Bogdan Aurescu a subliniat gravitatea atacurilor ruse asupra infrastructurii critice a Ucrainei în general, cu accent pe iresponsabilitatea afectării funcționării centralelor nucleare – astfel cum a fost cazul foarte recent al bombardamentelor ruse care au afectat alimentarea cu energia electrică necesară pentru răcirea sistemelor esențiale ale centralei nucleare Zaporizhzhia.
Referindu-se la eforturile României în sprijinul nevoilor de energie ale Ucrainei, șeful diplomației române a evidențiat rolul țării noastre în asigurarea transferului de sute de generatoare care suplinesc deficitul de aprovizionare cu electricitate rezultat din întreruperile din rețeaua electrică a Ucrainei supusă bombardamentelor Rusiei.
A subliniat, totodată, gradul ridicat de mobilizare al autorităților locale, inclusiv a celor din Iași, Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara și București, al societății civile și al mediului de afaceri, în sensul realizării unor donații de generatoare către comunitățile locale din Ucraina afectate de atacurile forțelor armate ale Rusiei asupra infrastructurii energetice.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a punctat, de asemenea, impactul războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova și eforturile României în sprijinul securității energetice a acestui stat.
La reuniune au mai luat parte miniștrii afacerilor externe sau alți înalți reprezentanți din statele G7 (pe lângă SUA și Japonia, Canada, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit), Ucraina, precum și din Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Suedia și Norvegia, alături de reprezentanți ai Uniunii Europene, Comunității Energetice Europene, BERD, PNUD și ai Băncii Mondiale.
Articolul Bogdan Aurescu, la o nouă reuniune în format G7+ la nivel de miniștri de externe, pe tema susținerii infrastructurii energetice a Ucrainei apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro