Acasă55Bogdan Aurescu - la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO

Bogdan Aurescu – la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, miercuri şi joi, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele NATO, care se va desfăşura la Cartierul general al NATO de la Bruxelles.

Este a treia întâlnire a miniştrilor de externe din statele NATO în cursul acestui an, precedentele două având caracter extraordinar, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, transmis AGERPRES.

Agenda discuţiilor include implementarea deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, cu accent pe consolidarea cuprinzătoare a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei şi a consecinţelor acesteia asupra securităţii euroatlantice.

Miniştrii de Externe vor discuta pregătirea Summitului de la Madrid, din luna iunie, în special negocierea Noului Concept Strategic al NATO şi consolidarea parteneriatului transatlantic.

Totodată, va avea loc un schimb de opinii referitor la relaţiile cu partenerii atât din zona europeană, cât şi din regiunea Asia-Pacific, cu participarea miniştrilor de externe din aceste state partenere – Australia, Coreea de Sud, Georgia, Finlanda, Japonia, Suedia, Ucraina, Noua Zeelandă, şi în prezenţa Înaltului Reprezentat pentru politica externă şi de securitate al UE.

Totodată, miniştrii de Externe reuniţi în format aliat vor discuta şi evoluţiile din teren din Ucraina, inclusiv crimele internaţionale asupra populaţiei civile, dinamica politică şi continuarea susţinerii Ucrainei de către statele aliate şi partenere.

Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, cu prilejul reuniunii, importanţa implementării rapide a deciziilor Summitului aliat extraordinar din 24 martie, cu accent pe constituirea noilor Grupuri de Luptă NATO, dintre care unul în România, care vor contribui la întărirea securităţii pe întreg Flancul Estic, respectiv pe transformarea şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, în contextul noii realităţi de securitate.

În cadrul discuţiilor privind pregătirea deciziilor Summitului NATO de la Madrid din luna iunie, ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, de o manieră adecvată, noul context de securitate cu care se confruntă Alianţa, precum şi faptul că Rusia reprezintă principala ameninţare la adresa Alianţei, dar şi să sublinieze prioritatea acordată de Alianţă apărării colective, ca sarcină principală a NATO.

Totodată, şeful diplomaţiei române se va referi la necesitatea de consolidare a cooperării cu partenerii like-minded, precum şi la necesitatea de a continua sprijinul pentru partenerii din Georgia şi Republica Moldova, pentru creşterea rezilienţei acestora.

Joi, ministrul de Externe va participa şi la evenimentul dedicat inaugurării biroului din Bruxelles al think tank-ului GLOBSEC, ca vorbitor de onoare în cadrul dezbaterii dedicate securităţii europene.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks