Ministrul de Externe Bogdan Aurescu era aşteptat luni în Camera Deputaţilor, la solicitarea AUR, pentru dezbateri pe tema acţiunilor pentru admiterea României în Schengen, precum şi în cazul lucrărilor desfăşurate de autorităţile de la Kiev pe Canalul Bâstroe, însă ministrul are pe agendă o vizit oficială de două zile în Lituania, anunță News.ro.
Conform ordinii de zi a şedinţei de plen a de luni a Camerei Deputaţilor, în intervalul 16.00 – 17.00, au loc dezbateri politice, la solicitarea Grupului parlamentar AUR, invitat fiind ministrul de Externe Bogdan Aurescu.
Prima temă este ”eşecul aderării României la spaţiul Schengen şi măsurile avute în vedere pentru îndreptarea acestui obiectiv ratat”.
Cea de a doua este o informare privitoare la lucrările efectuate de autorităţile ucrainiene la Canalul Bîstroe fară aprobarea părţii române,, despre care cei de la AUR afirmă că pot genera posibile prejudicii economice şi de mediu României, motiv pentru care solicită precizări referitoare la modul în care vor fi recuperate aceste prejudicii;
Un alt răspuns pe care îl solicită parlamentarii AUR se referă la măsuri întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe la nivel diplomatic şi juridic în speţa Canalul Bîstroe.
”Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va efectua, în perioada 13 -14 martie 2023, o vizită oficială la Vilnius, Republica Lituania, la invitaţia omologului său lituanian Gabrielius Landsbergis. Cu prilejul vizitei, şeful diplomaţiei române va avea consultări cu ministrul afacerilor externe lituanian şi o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului Lituaniei, Viktorija Čmilytė-Nielsen. Vor fi abordate teme prioritare pe agenda bilaterală, regională, europeană şi de securitate”, a anunţat MAE luni dimineaţă.
Conform agendei vizitei, ministrul are programată luni, la 16.30, o conferinţă de presă comună cu ministrul de Externe lituanian.
Articolul Bogdan Aurescu nu ajunge la dezbaterea pe tema Schengen şi a lucrărilor pe Canalul Bâstroe din Parlament. Ministrul, în vizită în Lituania apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro