Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, va participa, marţi şi miercuri, la Riga, în Letonia, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, reuniunea fiind un reper important în pregătirea negocierii Noului Concept Strategic al NATO, precum şi a Summitului NATO de la Madrid din 2022.
‘Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, va participa, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2021, la Riga, în Letonia, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO. Reuniunea va avea un program şi agendă de discuţii consistente. Cu acest prilej, miniştrii vor aborda teme de relevanţă şi de actualitate pe agenda aliată, reuniunea fiind un reper important în pregătirea negocierii Noului Concept Strategic al NATO, precum şi a Summitului NATO de la Madrid din 2022. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul României pentru elaborarea unui Nou Concept Strategic al NATO, care să ofere Alianţei instrumente adecvate de răspuns la provocările mediului de securitate actual’, transmite Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă remis, luni, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, Aurescu se va referi la evoluţiile curente de securitate din Vecinătatea Estică a Alianţei şi necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare în mod coerent şi cuprinzător pe întreg Flancul Estic, inclusiv în regiunea Mării Negre.
‘Şeful diplomaţiei române va sublinia şi importanţa consolidării relaţiei transatlantice şi creşterii coeziunii aliate, precum şi aprofundarea cooperării cu UE, precum şi cu partenerii estici şi cei din Balcanii de Vest. În prima zi a reuniunii va avea loc o sesiune de lucru în format aliat pentru un schimb de opinii referitor la evoluţiile curente de securitate din Vecinătatea Estică a Alianţei, precum şi la problematica controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării. În cadrul unui dineu de lucru, miniştrii aliaţi vor aborda aspectele privind viitorul Concept Strategic al NATO. În cea de-a doua zi a reuniunii ministeriale, lucrările vor debuta cu o sesiune cu participarea Georgiei şi Ucrainei care se va focaliza asupra evoluţiilor de securitate regionale şi relaţia partenerială cu NATO a celor două state aspirante. Aceasta va fi urmată de o sesiune în format aliat privind Afganistan. Ministeriala NATO de externe se va încheia cu o întâlnire a aliaţilor cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, respectiv cu Finlanda şi Suedia, pentru un schimb de opinii privind Balcanii de Vest’, mai spune comunicatul.