Secretarul general adjunct al Guvernului, liberalul timişorean Bogdan Ghelbere, a declarat, vineri, că Executivul are deschiderea de a ajuta Primăria Municipiului Timişoara şi nu direct societatea de termoficare Colterm, întrucât nu acordă ajutoare de stat, dar pentru aceasta ar trebui să existe un plan de management pe care actuala administraţie locală nu îl are.
‘Colterm nu primeşte bani, pentru că nu se acordă ajutor de stat. Din informaţiile pe care le am, a plecat de la Ministerul Dezvoltării către cel al Finanţelor (solicitarea Primăriei Timişoara, n.r.). (…) Coltem poate fi salvat dacă se face ceea ce trebuie. Din partea Guvernului există disponibilitatea să ajute Primăria Municipiului Timişoara, nu Colterm, dar nu vrea să arunce banii într-o gaură neagră. Haideţi cu banii să facem ceea ce trebuie la Colterm, un plan de management. (…) Nu mă simt confortabil, la Guvern, când toată lumea vine să ceară bani pentru investiţii, iar noi (Primăria Timişoara, n.r.) cerem bani pentru certificatele verzi. Toată lumea ştia că certificatele verzi se vor plăti la un moment dat, dar nu ţi-ai prevăzut bani în buget ca să le plăteşti. Pe de altă parte, încă nu am văzut cum se trece ‘pe verde’ pentru a nu mai plăti certificatele verzi. Sunt diverse formule aplicabile. Dacă nu se trece la treabă, ci stăm doar pentru vânători politice, se va ajunge la situaţia de la Deva, Midia (care au închis CET-urile, n.r.)’, a spus Bogdan Gherbere, într-o conferinţă de presă.
La rândul său, deputatul liberal de Timiş Cosmin Şandru a punctat că partenerii de la USR PLUS Timişoara ar trebui să schimbe stilul de a face politică, întrucât au trecut mai bine de şase luni de când au preluat Primăria Timişoara, iar ‘greaua moştenire’ nu mai poate fi prezentată în spaţiul public.
‘Colterm este o societate cu mari probleme, de când primăria a fost preluată de Dominic Fritz. A avut acolo doar haos generalizat, l-au schimbat pe fostul director cu unul care s-a dovedit că are probleme penale chiar în zona financiară. Noua administraţie ştia problemele Colterm, dar nu se vede o coerenţă în managementul societăţii. Este al treilea director (doi au fost schimbaţi, iar al treilea este încă în funcţie, n.r.) schimbat de când au preluat Primăria Timişoara. Au schimbat şi consiliul de administraţie, au venit cu acel concordat pe care apoi l-au anulat. Nu ne putem plânge de situaţia Colterm, când se cunoştea foarte bine încă din perioada candidaturii. Nu putem merge doar cu mâna întinsă la Bucureşti că vrem bani pentru Colterm ca să nu rămânem fără căldură şi apă caldă’, a detaliat Cosmin Şandru.
Colterm ar putea plăti 21.000.000 de euro amendă, pentru că nu a cumpărat în termenul european de până la 30 aprilie cele 270.000 de certificate verzi. În spaţiul public se vorbeşte chiar despre falimentul Colterm, care are peste 50.000 de abonaţi în Timişoara.