Oradea, 26 ian / Agerpres/ – Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan, a declarat, miercuri, că la finalul acestui an ar trebui să fie deja desemnaţi constructorii pentru cele trei tronsoane ale Drumului Expres Arad-Oradea şi să înceapă efectiv lucrările.
CJ Bihor este lider de proiect pentru ‘Drumul Expres Arad – Oradea’, o investiţie de 10,7 miliarde de lei, Bolojan arătând că instituţia sa urmează să fie şi autoritate contractantă pentru derularea procedurilor de licitaţie, iar aceasta este cea mai importantă investiţie derulată în prezent în judeţ.
‘Suntem în situaţia în care studiul de fezabilitate al proiectului ‘Drum Expres Arad – Oradea’ a fost aprobat. El este în procedura de avizare pentru pregătirea elaborării proiectului de hotărâre de guvern, care ar urma să aprobe studiul de fezabilitate, cât şi pentru o altă hotărâre de guvern pentru exproprierea terenurilor afectate de acest proiect. Dacă totul va fi în regulă, dacă vom obţine avizele de mediu şi celelalte de la comisiile de specialitate de pe lângă Ministerul Transporturilor, ne propunem ca în cursul lunii aprilie să fie pe masa Guvernului pentru adoptare cele două hotărâri legate de aprobarea indicatorilor şi de expropriere’, a precizat Bolojan.
În continuare, după ce se vor aproba de către Guvern cele două hotărâri, CJ Bihor va propune ca în luna mai să demareze procedura de licitaţie pentru selectarea constructorilor, pe cele trei tronsoane – Oradea-Salonta, Salonta-Chişineu Criş şi Chişineu Criş-Arad.
‘În condiţiile în care procedura de licitaţie nu va fi prelungită de procese sau alte impedimente, pe care nu le putem prognoza, la finalul acestui an ar trebui să avem semnate contractele de execuţie pentru cele trei tronsoane şi să înceapă lucrările’, a subliniat Bolojan.
Traseul Drumului Expres Arad – Oradea va avea o lungime 120,1 kilometri, cu profil de patru benzi de circulaţie. Proiectul mai prevede drumul de legătură cu oraşul Salonta (judeţul Bihor), de 5 kilometri, drumul de legătură cu municipiul Arad (3 kilometri) şi drumul de legătură cu punctul de trecere a frontierei cu Ungaria (Salonta – Bekescsaba, de 9,85 kilometri). Astfel, lungimea totală a drumului va fi de 138 kilometri.
Valoarea totală estimată a proiectului, conform Studiului de Fezabilitate, este de 10,7 miliarde lei (10.710.315.053,99 lei), inclusiv TVA. Finanţarea va fi asigurată din fonduri europene.
Drumul Expres Arad – Oradea se realizează în cadrul unui parteneriat încheiat între Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Consiliul Judeţean Arad, Primăria Arad şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)