Preşedintele interimar al liberalilor, Ilie Bolojan a anunţat, marţi, că PNL propune reforma statului şi a lumii politice, menţionând că intenţionează, în primele şase luni de mandat al Legislativului, reducerea numărului de parlamentari la 300, a subvenţiei partidelor, a cheltuielilor cu demnitarii şi a numărului de ministere.
El a precizat că propunerile urmează să fie aprobate în şedinţa Biroului politic de vineri, menţionând că, în condiţiile în care grupurile PNL nu le vor susţine, va demisiona din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal.
„Prin votul pe care l-au dat românii la alegerile prezidenţiale, au dat un vot de blam lumii politice. Acest lucru este dat de calitatea lumii politice, de prestaţia în funcţii şi de modul în care funcţionează serviciile statului român”, a afirmat Bolojan, la o conferinţă de presă.
El a spus că PNL trebuie să dea un răspuns acestei situaţii şi îşi va asuma, cu grupurile parlamentare pe care le va avea, că va propune reforma statului şi a lumii politice.
„E nevoie, în primul rând, de o reformă a lumii politice. Nu ai nicio legitimitate să ceri oamenilor să ia anumite măsuri, dacă nu le faci demonstraţia că şi tu faci cel puţin la fel ce le ceri lor. Şi în cei 20 de ani de administraţie, colegii mei pot confirma că întotdeauna le-am cerut să facă măcar ceea ce fac eu, pentru că e o chestiune de respect faţă de cei care sunt colegi şi atunci cred că lumea politică trebuie reformată de la nivelul superior. Şi PNL va propune, în primele şase luni, prin grupurile parlamentare, reducerea numărului de parlamentari, conform referendumului, la 300”, a mai spus Bolojan.
Totodată, el a menţionat că reducerea numărului de parlamentari este generată, atât de referendum, cât şi de scăderea populaţiei, arătând că se poate funcţiona foarte bine cu un număr mai redus de parlamentari.
„De asemenea, este nevoie să reducem cheltuielile cu demnitarii, în sensul în care să avem mai puţini demnitari, mai puţini miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii, cu toate structurile adiţionale: consilieri, cabinete şi aşa mai departe. De asemenea, PNL va susţine şi reducerea subvenţiilor pentru partidele politice, pentru că mi-aduc aminte, când eram secretar general era un nivel al subvenţiilor şi acum este mult mai mare decât atunci. Şi foarte corect şi cinstit, partidele între campanii nu au nevoie de sume atât de mari, în anul electoral, când, ştiţi şi dumneavoastră, sunt cheltuieli, cred că este corect să beneficieze de nişte subvenţii pentru a nu recurge la practici vechi: corupţie, grupuri de interese şi aşa mai departe. Dar trebuie să facem acest lucru”, a mai spus Bolojan.
Liderul interimar al liberalilor a mai punctat că „sinecurile trebuie eliminate”. „Niciun om care este într-un post de conducere nu mai trebuie să ocupe acest post decât în condiţiile în care este competent şi face ceva pentru banii pe care îi primeşte”, a mai spus Bolojan.
În opinia lui Ilie Bolojan, fără reforma lumii politice, nu se va putea face reforma statului.
În privinţa reformei statului, Bolojan a spus că propune reforma instituţiilor centrale şi, deci, a Guvernului, dereglementare, debirocratizare şi simplificare, precum şi descentralizarea şi creşterea eficienţei administraţiei publice locale.
El a explicat că pot fi fuzionate mai multe agenţii de reglementare, subliniind că specialiştii vor rămâne, dar consiliile şi şefii vor fi mai puţini.
„Vor fi economisiţi nişte bani, iar prin dereglementare, prin simplificare, toate avizele de la aceste instituţii vor fi obţinute mai repede, oamenii nu vor mai fi tracasaţi şi antreprenorii noştri vor putea să-şi realizeze proiectele într-un timp mult mai scurt”, a mai susţinut Ilie Bolojan.
De asemenea, liderul PNL a menţionat necesitatea reducerii numărul de ministere şi al instituţiilor deconcentrate, dar şi descentralizare şi creşterea eficienţei administraţiei publice locale.
El s-a referit la magazinele de etnobotanice care au degenerat în consum de droguri şi la sălile de jocuri cu „păcănele”, menţionând că trebuie reglementată situaţia acestora şi în marile oraşe.
Potrivit lui Bolojan, pentru creşterea eficienţei administraţiei locale, trebuie făcută fie reorganizarea în mai puţine localităţi, fie menţinerea actualelor structuri, dar cu cheltuieli mult mai mici,
„Se economisesc mulţi bani şi toţi banii aceştia economisiţi sume imense – acest lucru dacă nu va fi făcut, ne vom duce în zid – vor fi nişte economii importante, iar România va lua credite să ducă banii în investiţii, nu în consum, în rate şi în dobânzi, într-o pondere foarte mare, iar banii economisiţi vor merge către sistemele principale care trebuie să ofere servicii mai bune, serviciile de sănătate, serviciile de educaţie, ordinea publică, pentru salarii mai mari, pentru dotări mai bune. Şi într-adevăr, dacă facem asta, chiar am putea să ne propunem să avem creşteri de salarii sustenabile. Altfel, inflaţia şi realităţile, vedeţi ce generează”, a mai spus Ilie Bolojan.
El s-a referit şi la domeniul pensiilor, menţionând că România este singura ţară din Europa în care judecătorii se pensionează la 50 de ani şi că trebuie valorificată experienţa acestora.
Liderul liberal a mai vorbit despre pregătirea de oameni competenţi, menţionând că PNL va avea cursuri în acest sens.
„Vă rog să vă gândiţi că niciun candidat al partidelor mari nu a trecut de 20%, partidele parlamentare, şi asta spune foarte mult despre meritocraţie, despre competenţă în interiorul partidelor politice. Dacă nici aici la vârf nu am reuşit să selectăm candidaţi care să genereze încredere, vă puteţi da seama ce cred tinerii despre egalitate de şanse, despre meritocraţie şi competenţă şi cel puţin Partidul Naţional Liberal, nu acum, că acum nu putem să ne ocupăm, dar de anul viitor dacă eu voi fi preşedinte, va avea cursuri, îşi va pregăti oamenii şi veţi vedea ce înseamnă oameni profesionişti şi calificaţi”, a explicat Bolojan.
El a mai menţionat mai multe propuneri pentru reglementarea domeniilor infrastructură, agricultură şi energie.
„Trebuie să susţinem în general reguli corecte în economie, predictibilitate, cota unică şi evident încasarea veniturilor statului, dar prin creşterea încasărilor, nu prin mărirea taxelor”, a mai spus Bolojan.
Sursa: AGERPRES
Articolul Bolojan: PNL propune reforma statului şi a lumii politice: În primele şase luni de mandat al Legislativului, reducerea numărului de parlamentari la 300 apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro