Acasă55Boloş, despre criticile la OUG privind cloud-ul guvernamental: Operaţionalizarea e făcută de...

Boloş, despre criticile la OUG privind cloud-ul guvernamental: Operaţionalizarea e făcută de Autoritatea pentru Digitalizarea României

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Marcel Boloş, a declarat joi că a primit foarte multe critici referitoare la ordonanţa de urgenţă privind operaţionalizarea cloud-ului guvernamental, aflată în dezbatere publică, menţionând că este vorba de o neînţelegere şi nu s-a pus niciodată problema ca operaţionalizarea şi utilizarea bazelor de date să fie făcută de altcineva decât Autoritatea pentru Digitalizarea României.

‘Ordonanţa de urgenţă, după cum aţi văzut, a fost într-un proces de dezbatere publică pe care l-am derulat în mod firesc. Am primit foarte multe critici, dar cred că, până la urmă, este vorba de o neînţelegere. Nu s-a pus niciodată problema ca operaţionalizarea şi utilizarea bazelor de date să fie făcută de altcineva decât de Autoritatea pentru Digitalizarea României. Celelalte structuri implicate, de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale până la responsabilităţile care vin pe partea de securitate cibernetică, nu fac parte din accesul la bazele de date, deci, practic, am păstrat în zona civilă controlul asupra bazelor de date’, a afirmat Boloş, după şedinţa de Guvern.

El a spus că, prin acest act normativ, România intră pe ‘făgaşul normal generat de interoperabilitatea bazelor de date’ şi înseamnă reducerea birocraţiei.

‘Dar este, până la urmă, un exerciţiu firesc de dezbatere publică şi, dacă vreţi, este pentru prima dată când România intră pe făgaşul acesta normal generat de interoperabilitatea bazelor de date. Instituţiile publice vor fi obligate, după ce se aprobă legea în Parlament, ca să se permită interoperabilitatea bazelor de date. Înseamnă drumuri mai puţine pentru oameni, înseamnă documente care fac parte din birocraţie şi, să zicem, care nu mai trebuie prezentate de la o instituţie la alta, înseamnă foarte multe lucruri bune pentru ceea ce înseamnă serviciile publice adresate oamenilor’, a adăugat Marcel Boloş.

Ministrul a menţionat că nimănui nu trebuie să-i fie frică de faptul că ar avea cineva acces la bazele de date.

‘Am avut acest proces de comunicare. În fiecare săptămână avem şedinţă pentru ceea ce înseamnă implementarea cloud-ului guvernamental. Repet, este un început de drum şi e firesc, România nu a avut până acum, dacă vreţi, parcursul acesta pentru ceea ce înseamnă tehnica modernă – cloud computing şi, din acest punct de vedere, avem aceste dificultăţi. Dar nu trebuie să îi fie frică nimănui de faptul că ar avea cineva acces la bazele de date, ci dimpotrivă, să aibă încredere că această interoperabilitate a bazelor de date greu înţeleasă face mult bine pentru oameni şi noi, Guvernul României, din acest punct de vedere, avem sarcina să ducem lucrurile la bun sfârşit. Cu toţii ne dorim servicii publice mai suple, mai debirocratizate şi este o oportunitate unică pe care o are România ca să îşi realizeze cloud-ul guvernamental. Discutăm de un buget de peste 500 de milioane de euro, enorm pentru acest proiect, dar impactul este unul major asupra vieţii românilor’, a spus ministrul Boloş.

În 17 martie, ordonanţa de urgenţă privind operaţionalizarea cloud-ului guvernamental a fost publicată în transparenţă decizională.

În 24 martie, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Mihai Matei, a transmis că proiectul de ordonanţă de urgenţă, supus dezbaterii publice în forma actuală, va însemna reducerea inovaţiei în sectorul public şi va adânci şi mai mult diferenţele tehnologice dintre sectorul public şi cel privat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks