Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, afirmă că România poate și trebuie să se afirme drept exemplu de succes în absorbția și utilizarea fondurilor europene.
”Am demonstrat că știm să accesăm aceste resurse într-un ritm foarte bun, fiind printre liderii Uniunii Europene în atragerea fondurilor europene pentru coeziune: pentru 2014-2020 am depășit 99% grad de absorbție, adică 24 miliarde euro.
Asta se traduce în răspunsuri concrete la așteptările oamenilor: drumuri mai bune, spitale mai moderne, educație mai performantă și locuri de muncă bine plătite.
Am avut zile pline în acest început de mandat la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, cu discuții aplicate alături de echipa de specialitate din cadrul ministerului. Vrem să fim cât de pragmatici se poate: ne-am concentrat pe identificarea nevoilor urgente și pe conturarea unui plan concret de acțiuni imediate.
Suntem într-un punct în care fiecare zi contează pentru a ne asigura că întreprindem toate diligențele pentru a evita riscul de decomitere, astfel încât România să poată valorifica integral resursele pe care le avem la dispoziție (pentru cadrul 2021-2027 avem de atras 45 miliarde euro, separat de banii din PNRR).
Nu putem permite să pierdem niciun euro care poate contribui la modernizarea infrastructurii, digitalizarea economiei sau îmbunătățirea serviciilor publice de care românii au atât de mare nevoie.
Avem în continuare oportunități pentru maximizarea eficienței în utilizarea banilor europeni: de la îmbunătățirea procedurilor administrative, capacității de management la toate nivelurile și până la colaborarea mai eficientă cu beneficiarii, partenerii noștri locali și internaționali.
Am cuprins prioritățile pentru perioada următoare în trei mari categorii:
I. Evaluarea și deblocarea implementării Planului Național de Redresare și Reziliență, astfel încât reformele și investițiile propuse să rămână în parametri optimi și să aducă beneficii reale.
II. Închiderea și monitorizarea atentă a proiectelor fazate din 2014-2020, pentru o valorificare integrală a fondurilor deja angajate.
III. Prevenirea riscului de decomitere în cadrul financiar multianual 2021-2027, prin corelarea intervențiilor și a apelurilor de proiecte cu obiectivele financiare și indicatorii specifici.
Articolul Boloș: România poate și trebuie să se afirme drept exemplu de succes în absorbția și utilizarea fondurilor europene apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro