AcasăStiri generaleBookfest/ Album monografic dedicat arhitectei Ioana Grigorescu - lansat la standul ICR

Bookfest/ Album monografic dedicat arhitectei Ioana Grigorescu – lansat la standul ICR

Albumul monografic ‘Ioana Grigorescu – The Path of Sincerity’, de Alexandru Panaitescu, a fost lansat, miercuri, la standul Institutului Cultural Român din cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest.

Publicată recent de Editura ICR, lucrarea, traducerea în limba engleză a albumului monografic dedicat arhitectei Ioana Grigorescu (1915 – 2006), apărut în limba română în 2018 la aceeaşi editură, aduce în atenţia publicului internaţional viaţa şi opera uneia dintre cele mai importante personalităţi din arhitectura românească a secolului XX.

Preşedintele ICR, Liviu Sebastian Jicman, a afirmat la lansare că albumul va fi prezentat în străinătate prin intermediul reprezentanţelor ICR.

‘Cred că este parte din misiunea noastră de instituţie publică nu doar să prezentăm un produs editorial foarte valoros, dar să reuşim să-l putem face accesibil şi partenerilor noştri internaţionali şi publicului internaţional şi prin apariţia în limba engleză a acestei publicaţii lansate anterior tot de editura noastră. Cred că facem un pas important, (…) dar acesta va fi complet doar dacă – şi sunt convins că vom reuşi să facem lucrul acesta – vom avea consecvenţa şi perseverenţa de a continua şi de a prezenta, de exemplu, această carte şi prin reprezentanţele noastre în străinătate’, a spus Jicman.

În cadrul evenimentului, moderat de directorul Centrului Naţional al Cărţii, Oana Boca Stănescu, Alexandru Panaitescu, autorul albumului, a evocat perioada în care a lucrat la elaborarea lucrării, incluzând o documentare riguroasă despre viaţa şi opera arhitectei Ioana Grigorescu.

Potrivit lui Alexandru Panaitescu, lucrarea are ca ţintă în primul rând un public mai larg, arhitecţi, studenţi, intelectuali avizaţi, dornici de informaţii, dar nu neapărat specialişti în domeniul restaurărilor, cu toate că şi aceştia vor găsi informaţii inedite şi utile, bazate în cea mai mare măsură pe ‘arhiva Ioana Grigorescu’ de la Uniunea Arhitecţilor din România (UAR), dar şi pe alte surse de ordin general precizate în bibliografie.

Cartea încearcă să fie – conform unui ‘Argument’, care deschide volumul – o prezentare cât mai elocventă şi cuprinzătoare, chiar dacă nu exhaustivă, a vieţii şi operei Ioanei Grigorescu, în primul rând de arhitect-restaurator, dar şi de artist plastic.

Pentru o bună înţelegere a creaţiei sale în domeniul restaurării sunt prezentate şi câteva texte în care arhitecta îşi susţine crezul profesional din care, printre altele, transpare cu claritate formaţia sa modernă.

‘O parte importantă din volum este rezervată prezentării principalelor sale lucrări de restaurare cu comentarii istorico-arhitecturale, ilustrate cu desene, schiţe sau planşe din proiectele Ioanei Grigorescu, cât şi cu numeroase fotografii, atât de epocă (anterioare restaurării făcute de arhitectă), sau/şi recente. Întrucât creaţiile sale au ca obiectiv intervenţii asupra unor monumente istorice de mare valoare, pentru o cât mai bună înţelegere a intervenţiilor făcute de arhitecta Ioana Grigorescu, am considerat necesară o atentă încadrare istorică, cât şi descrierea, uneori foarte detaliată, a arhitecturii monumentelor în cauză, inclusiv cu referiri la pictura murală acolo unde a fost cazul’, notează autorul.

Un capitol al volumului este dedicat unei selecţii din lucrările sale de grafică, iar în final sunt cuprinse opinii despre opera sa exprimate de câteva personalităţi din domeniul monumentelor istorice, unii dintre aceştia cunoscând-o direct, sau chiar începându-şi cariera de restauratori alături de Ioana Grigorescu.

La standul ICR va mai fi prezentat volumul ‘Tracing Memory’, de Vlad Basarab, care documentează un proiect cultural amplu – cuprinzând instalaţii, sculptură, video, performance – derulat în ultimii ani de artist în diverse spaţii (Creative Arts Center, West Virginia University; Warwick Arts Centre; centre de artă contemporană din Berlin, Varna, Colorado, New York ş.a.).

Lucrarea sintetizează nevoia umană de a salva trecutul printr-o accesare non-arhivistică, reluând problematica metodelor tradiţionale de conservare şi de transformare a memoriei colective.

Lansări, dezbateri, peste 50 de titluri la preţuri speciale şi o Cutie Neagră a poeziei române îi aşteaptă la standul ICR pe vizitatorii celei de-a XVI-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest.

Protagoniştii evenimentelor organizate de Centrul Naţional al Cărţii din cadrul ICR sunt personalităţi ale lumii culturale din România şi Republica Moldova, dar şi din Brazilia, Franţa şi Italia.

Cititorii vor putea întâlni autori cunoscuţi – Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Luminiţa Corneanu, Alex Donovici, Vasile Ernu, Adina Popescu, traducători şi editori – Dan Croitoru, Irina Horea, Gheorghe Erizanu, Fernando Klabin, Bruno Mazzoni, Oana Boşca Mălin, Bogdan-Alexandru Stănescu, arhitecţi şi artişti vizuali – Vlad Basarab, Ileana Tureanu, Alexandru Panaitescu, critici de artă şi de teatru – Mădălina Mirea, Adrian Mihalache, universitari – Pascal Lardellier, jurnaliste culturale – Ioana Bâldea Constantinescu, Emanuela Ignăţoiu Sora, Nona Rapotan.

Numărul dublu 116-117 al prestigioasei reviste ‘Lettre Internationale’, recent sosit din tipografie, va fi lansat la Bookfest 2023.

Participarea ICR la ediţia 2023 a Bookfest include lansarea în premieră a unei campanii neconvenţionale de promovare a literaturii române în lume. Intitulat ‘The Book Pitch. Reader’s Favourite’, proiectul, realizat în parteneriat cu televiziunea naţională, îi invită pe cititori să se alăture eforturilor Institutului Cultural Român de promovare a cărţilor româneşti în afara graniţelor ţării.

Standul ICR va găzdui, de asemenea, pe toată durata Bookfest, instalaţia audio Cutia Neagră – texte semnate de Madelaine Andronescu, Celine Arnaud, Geo Bogza, Olga Caba, Nina Cassian, Benjamin Fondane, Mada Holda, Saşa Pană, Urmuz, Ilarie Voronca, în lectura unei voci generate de AI, cu un sound design realizat de Miron Ghiu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks