Biserica Ortodoxă, ca orice alt cult religios din România, plăteşte impozite conform legii, singurele venituri care sunt scutite fiind doar cele provenite din vânzarea obiectelor şi cărţilor de cult şi din contribuţii, ‘nu taxe’, pentru anumite servicii religioase, care nu sunt activităţi comerciale, a precizat, miercuri, Patriarhia Română.
Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei, cultele religioase au un statut fiscal similar cu al ONG-urilor, partidelor politice, sindicatelor, universităţilor, respectiv fondurile care circulă în interiorul organizaţiei sunt menite să o consolideze şi să înlesnească buna ei funcţionare.
‘Biserica Ortodoxă Română plăteşte impozit pe clădiri şi terenuri aflate în folosinţă, pe salariile angajaţilor (personal clerical şi neclerical), precum şi pe orice venit obţinut dintr-o activitate cu caracter economic, dacă fondurile rezultate din acea activitate nu sunt direcţionate către opere social-filantropice, religioase, educaţionale şi culturale’, se explică în comunicat.
Fondurile provenite din sursele neimpozitate, menite să sprijine autofinanţarea, ‘la fel de reală ca finanţarea parţială de la stat’, rămân, potrivit Patriarhiei, exclusiv în circuitul intern şi sunt reinvestite în întreţinerea şi repararea lăcaşurilor de cult, precum şi în opera caritabilă.
‘Ştirea falsă că Biserica nu ar plăti impozite transferă astfel nedrept asupra Bisericii mandatul exclusiv al statului însuşi, în acest caz monopolul acestuia asupra fiscalităţii’, se menţionează în comunicatul Patriarhiei.
‘În spaţiul public, ştirile de tipul ‘Biserica nu plăteşte impozite’ (o temă neacoperită de realitate, deci un neadevăr), ignoră o uriaşă evidenţă formulabilă onest astfel: statul(!), din raţiuni bine gândite, nu impozitează Biserica/cultele religioase în legătură strictă cu obiectele & cărţile lor de cult şi contribuţiile benevole ale credincioşilor, venituri reinvestite în activităţi menite să susţină bisericile şi activităţile sociale ale acestora profund benefice pentru societate’, mai transmite BOR.
Conform Patriarhiei Române, ‘niciun stat democratic prin reprezentaţii săi înţelepţi nu-şi sufocă fiscal partenerii sociali cei mai fideli, precum cultele religioase, a căror calitate morală a fost probată concret şi consistent în perioade de criză socială, aşa cum a fost şi cea de pandemie, perioadă de doi ani în care numai BOR a contribuit social-filantropic inclusiv la ajutarea persoanelor şi instituţiilor medicale afectate de pandemie cu o sumă de peste 80 de milioane de euro’.
‘Relaţia raţională stat – culte religioase reflectă astfel relaţia statului democratic cu proprii săi cetăţeni, în primul rând cu cei mai implicaţi civic dintre aceştia’, mai precizează BOR.