Şeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, Laszlo Borbely, afirmă că România are prevăzut să finanţeze pregătirea a 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în 2026.
‘Avem acum o nouă meserie în România – expert în dezvoltare durabilă. Şi, datorită Planului Naţional de Rezilienţă, avem prevăzută finanţarea pregătirii a 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în 2026. În momentul de faţă, deja primii 150 au primit diploma de absolvire, curs postuniversitar în octombrie. Sunt nucleele noastre la ministerele care au lucrat şi până acum cu noi, la nivel de directori, experţi şi sunt partenerii noştri, urmând ca 1.600 să fie din mediul local, deci de la autorităţi locale şi instituţii şi 400 să fie, prin curs postuniversitar, de la instituţiile centrale, pe baza unor propuneri. (…) Avem un consorţiu de nouă universităţi cu care deja suntem în relaţie directă. Şi vom avea un centru de excelenţă pentru administraţia publică, să ajutăm la pregătirea deciziilor, experţii şi un agregator, o platformă care deja e funcţională (…) un fel de relaţie cu cetăţeanul’, a declarat Laszlo Borbely la comitetul interministerial pentru dezvoltarea durabilă, desfăşurat miercuri, la Palatul Victoria, în cadrul şedinţei de Guvern.
Comitetul interministerial a aprobat, cu această ocazie, şi al doilea raport naţional voluntar pe care România îl va prezenta în luna iulie, la New York, la reuniunea Forumului Politic de Nivel Înalt al ONU privind Dezvoltarea Durabilă.
În cadrul reuniunii amintite, Borbely s-a referit şi la Codul român al sustenabilităţii.
‘E un sprijin şi către companiile private să se pregătească pentru că, după 2025 trebuie, pe baza unui chestionar, să prezinte – şi avem o platformă deja care funcţionează – să ştie toţi cetăţenii ce fac companiile private şi de stat pe zona aceasta de dezvoltare durabilă, şi noi ne-am pregătit chiar înaintea altor ţări din Uniunea Europeană’, a precizat Borbely.
De asemenea, el a menţionat şi demersurile referitoare la strategia naţională privind economia circulară şi a constituirii structurii de guvernanţă.
‘Avem o strategie aprobată în septembrie anul trecut şi avem în desfăşurare elaborarea unui plan de acţiune pe care, conform PNRR-ului, trebuie să-l aprobăm până în septembrie şi suntem în grafic şi avem, pe baza hotărârii de guvern, o structură de guvernanţă, care înseamnă un comitet şi opt colegii. Sunt multe ministere unde deja s-au format unele nuclee la nivelul ministerelor printr-un ordin de ministru’, a afirmat Borbely.
Faţă de cele prezentate, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că, prin obiectivele derulate în domeniul dezvoltării durabile, ţara noastră duce la îndeplinire şi o parte din jaloanele cuprinse în PNRR.
‘Complementar văd această aliniere a activităţii şi a obiectivelor îndeplinite prin Departamentul de Dezvoltare Durabilă la obiectivele şi standardele pentru accedere la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică’, a adăugat Ciucă.