Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Primăria Dărmăneşti trebuie să pună în aplicare decizia definitivă a instanţei în cazul cimitirului de la Valea Uzului.
Tribunalul Bacău a anulat, printr-o hotărâre pronunţată în 2022, autorizaţia de construire a 50 de cruci ridicate pentru eroii români în cimitirul Valea Uzului şi a unui monument pentru soldaţii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, emisă de Primăria Dărmăneşti, şi a dispus desfiinţarea lucrărilor, decizie care a rămas definitivă prin respingerea recursului de către Curtea de Apel Bacău, în data de 10 februarie.
Borboly Csaba a arătat că, deocamdată, se aşteaptă motivarea instanţei, după care Primăria Dărmăneşti ar trebui să pună în aplicare decizia respectivă, în caz contrar urmând să se ceară aplicarea legii.
‘Aşteptăm motivarea instanţei, aşteptăm ca Dărmăneşti să aplice legea, prin decizia instanţei şi dacă nu o va pune în aplicare, atunci sunt sancţiunile de rigoare, pe care trebuie să le suporte Dărmăneştiul, iar de cealaltă parte trebuie să aplicăm modificarea legislativă care prevede cum se poate interveni în cazul disciplinei în construcţii, dacă este o construcţie ilegală undeva realizată’, a spus Borboly.
El a făcut trimitere la o ordonanţă de urgenţă, care prevede cum se poate interveni în cazul unor construcţii ilegale.
‘Totodată, este şi o ordonanţă de urgenţă, care a fost publicată în Monitorul Oficial acum câteva săptămâni, care spune foarte clar care sunt atribuţiile şi paşii de urmat în cazul unor construcţii ilegale, fără autorizare. Deci, este o modificare legislativă care spune foarte clar că Inspectoratul de Stat în Construcţii trebuie să notifice UAT-ul respectiv. (…) Aici nu ştim pe cine vor notifica, nu ştiu dacă Primăria (Sânmartin – n.r.) are compartiment de Urbanism, dacă nu are, atunci pe judeţ, şi UAT-ul notificat că respectiva construcţie este ilegală trebuie să solicite celui care a realizat demolarea în două zile. Dacă nu se va realiza demolarea, atunci, cu ajutorul Poliţiei Locale, noi nu avem Poliţie Locală, atunci cu ajutorul Poliţiei Naţionale trebuie să fie executată demolarea şi cheltuielile să fie suportate de către cel care a construit’, a spus Borboly.
Potrivit preşedintelui CJ, în cazul amplasării crucilor de beton în cimitirul de la Valea Uzului a fost vorba de profanare, întrucât o mare parte din construcţia realizată de Primăria Dărmăneşti ar fi fost amplasată pe mormintele unor ostaşi maghiari înmormântaţi acolo.
”În primul rând, cu construcţia realizată de oraşul Dărmăneşti, o mare parte din ea s-a realizat pe mormintele ostaşilor eroi căzuţi (…) cred că din Regimentul de la Miskolc. Deci, o parte dintre ostaşii care au fost înmormântaţi acolo, deasupra lor au turnat beton şi eu cred că asta este o profanare şi despre asta nu se vorbeşte’, consideră Borboly.
El a mai susţinut că respectivele cruci nu sunt monumente sfinţite, întrucât nu au autorizările necesare, dar şi pentru că au fost inaugurate chiar dacă autorităţile din Harghita au avertizat că sunt ilegale şi sunt amplasate peste mormintele unor soldaţi maghiari.
‘Eu nu consider că ce este acolo din ciment, nisip şi apă, adică betonul realizat într-o formă de cruci, putem să le numim monumente sfinţite. Pentru că (…) noi înainte de 9 iunie (în data de 6 iunie 2019 a avut loc inaugurarea parcelei româneşti de la Valea Uzulului – n.r.) am atras atenţia Bisericii Ortodoxe, am atras atenţia şi oraşului Dărmăneşti, Prefecturii şi tuturor factorilor de răspundere, că nu se poate inaugura ceva care este ilegal şi care este imoral, fiindcă construcţia s-a realizat peste mormintele eroilor căzuţi din partea cealaltă. Şi de ce zic că nu este monument, fiindcă din anul 2015 legislaţia spune foarte clar ce tip de autorizare este necesar ca orice să devină monument istoric şi Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE) este autoritatea care funcţionează în interiorul Ministerului Apărării Naţionale şi care poate să autorizeze’, a arătat preşedintele CJ.
Acesta a făcut referire şi la faptul că Ministerul Culturii a amendat Primăria Dărmăneşti şi a confirmat faptul că în acest caz nu este vorba despre un monument.
‘Deci nu este monument, efectiv este beton turnat în formă de cruci care a fost amplasat undeva ilegal, banul public a fost cheltuit ilegal, deci tot ce s-a făcut acolo este ilegal. Deci, nu putem să vorbim de sfinţire şi de monument’, a mai spus Borboly.
El a mai precizat că cimitirul se află în proprietatea şi administrarea comunei Sânmartin, lucru confirmat şi de instanţele de judecată.
Întrebat despre posibilitatea ca în zonă să mai fie ‘evenimente nedorite’, Borboly a subliniat că România este stat de drept şi trebuie respectată legea.
De asemenea, el a menţionat că cei care doresc să vină să comemoreze la Valea Uzului trebuie să respecte reglementările în vigoare, să acţioneze paşnic, punctând că vizitarea nu poate fi reglementată în funcţie de etnie.
‘Dacă cineva merge împotriva reglementării şi legii are consecinţe în vigoare. Deci, eu asta pot să spun. Şi eu, aici, la Cimitirul Eroilor din Miercurea Ciuc, nu pot să fac un buli (petrecere – n.r.) cum vreau eu, nu? Deci, tot aşa şi acolo. Cred că tot acel regim trebuie ţinut ca şi aici, la Miercurea-Ciuc, ca oamenii să meargă acolo paşnic, oamenii să participe şi să comemoreze, indiferent de etnie’, a mai arătat şeful CJ Harghita.
El a mai fost întrebat dacă va fi nevoie de autorizaţie pentru ca cei care doresc să organizeze manifestări comemorative să poată intra în cimitir, Borboly subliniind că acest lucru nu se va întâmpla.
‘Nu (nu va fi nevoie de autorizaţie – n.r.)! Deci, cum este reglementat prin legi şi, eventual, are dreptul comuna Sânmartin să mai spună câte ceva în privinţa accesării în curtea (cimitirului – n.r.) Dar aia nu o să aibă naţionalitate. Nu se poate spune că germanii au voie să intre, ruşii n-au voie să intre. Deci aşa ceva nu se poate’, a precizat preşedintele CJ Harghita.
Acesta a acuzat şi un aşa zis ‘circ mediatic’ care a avut loc după anunţarea deciziei instanţei, precizând că a fost acuzat că vorbeşte în limba maghiară sau că s-a bucurat după aflarea hotărârii.
‘Aş dori să fac nişte precizări, având în vedere şi circul mediatic care s-a lansat şi care eu cred că momentan tergiversează miezul problemei. Eu cred că ilegalitatea nu are moralitate. Totodată, am declarat că prin corupţie nu se poate falsifica istoria. Este păcat că încălcarea atât de grosolană şi clară, unde vieţi de oameni au fost puse în pericol, să primească o asemenea susţinere mediatică. De mai multe posturi de televiziune am fost ‘tras la răspundere’ că de ce vorbesc în limba maghiară – aş dori să specific că Constituţia ne dă dreptul să ne folosim limba. Totodată, este un drept fundamental pentru un om să se bucure de o reuşită, o reuşită care acum, la final, definitiv şi irevocabil, a fost confirmată şi de instanţă. Şi totodată noi avem un obicei aici în zonă: când avem o reuşită, sărbătorim. Nici acest drept nu poate să fie luat de la noi’, a precizat Borboly Csaba.
El a făcut referire la o înregistrare pe care a postat-o pe Facebook, în care bea bere în cinstea deciziei instanţei în cazul cimitirului de la Valea Uzului, care a fost aspru criticată în mediul online de membri ai unor organizaţii româneşti sau de jurnalişti din presa centrală.
Întrebat dacă regretă acest gest şi nu crede că era mai bine dacă renunţa la el, Borboly a răspuns: ‘Era mai bine să nu fie scos şi defăimat acest lucru. Deci, eu cred că acei oameni ar trebui să regrete care au folosit într-un scop obscur momentul bucuriei noastre’.
Borboly Csaba a pledat în continuare pentru dialog în acest caz, dacă va exista interes în acest sens.