Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, consideră că dacă deciziile privind vaccinarea anti-COVID-19 ar fi descentralizate, instituţia pe care o conduce ar găsi soluţii pentru creşterea acoperirii vaccinale.
‘Asta am zis şi anul trecut, în perioada pandemiei, judeţul Harghita putea să fie într-o situaţie şi mai bună dacă deciziile se puteau lua la nivelul judeţului sau localităţilor. Deci, noi, momentan, pârghii legale, în afară de bau-bau, nu avem, şi eu cred că ar fi o soluţie dacă am primi pârghii legale, pentru a lua nişte decizii la care să poată fi arondată şi vaccinarea. Dar, momentan, comunicarea este metoda noastră, finanţarea oricărui eveniment, acţiuni, echipament’, a spus Borboly Csaba, într-o conferinţă de presă.
Întrebat ce ar putea face dacă ar avea pârghii legale în acest sens, preşedintele CJ a precizat: ‘Trebuie pentru prima dată descentralizate (deciziile privind vaccinarea – n.r.) şi atunci noi putem să găsim acele soluţii prin care să creştem (rata de vaccinare – n.r.)’.
Borboly a subliniat că, momentan, nu poate să le spună angajaţilor instituţiei că nu pot veni la lucru dacă nu sunt vaccinaţi sau să le impună imunizarea participanţilor la proiectele finanţate de CJ.
În legătură cu faptul că în timpul campaniei cu echipe mobile au fost vaccinaţi puţin peste 1.100 de oameni, în aproximativ o lună, Borboly a spus că ‘sunt localităţi şi localităţi’ şi că instituţia pe care o conduce este deschisă la orice idee şi propunere, dar trebuie să fie şi o deschidere din partea oamenilor, întrucât ‘forţa nu întotdeauna ajunge la un rezultat bun’.
Un număr de 1.140 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în Campania mobilă derulată pe parcursul lunii iulie de către Direcţia de Sănătate Publică şi Instituţia Prefectului.
Campania s-a derulat în perioada 2-28 iulie, în toate localităţile unde nu au existat centre de vaccinare, iar interesul oamenilor a fost sub aşteptări.
Şefa DSP Harghita, dr. Tar Gyongyi, declara, recent, că au fost localităţi unde numărul celor care au venit să se vaccineze a fost mai mic decât numărul personalului din echipele mobile şi că au existat situaţii, în zona Gheorgheni, unde nicio persoană nu a venit la centrul mobil să se imunizeze. Dr. Tar a spus că în acele comune există un curent împotriva vaccinării şi ‘se dă crezare tuturor ştirilor false răspândite pe Internet, fără să se ceară o părere sau un sfat avizat, fără să se discute cu specialiştii’.