AcasăStiri generaleBotoşani: Corpul de chilii al Mănăstirii Coşula, construit cu fonduri guvernamentale, sfinţit...

Botoşani: Corpul de chilii al Mănăstirii Coşula, construit cu fonduri guvernamentale, sfinţit de ÎPS Teofan

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Prea Sfinţitul Teofan, a sfinţit, duminică, noul corp de chilii al Mănăstirii Coşula din judeţul Botoşani, realizat din fonduri guvernamentale.

Complexul monahal de la Coşula a beneficiat de o finanţare de 2,89 milioane de lei asigurată de Compania Naţională de Investiţii pentru construirea de spaţii de cazare atât pentru pelerini, cât şi pentru călugări. Lucrările s-au desfăşurat în perioada august 2020 – noiembrie 2021.

‘Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această frumoasă zi, după Sfânta Liturghie din Sfânta Biserică. Săvârşitam rugăciunea de sfinţire a acestei case destinată vieţuitorilor sfintei mănăstiri, pelerinilor care vor veni aici (…) Primul gând de mulţumire se cuvine să îl aducem lui Dumnezeu. Îl aducem şi noi lui Dumnezeu pentru rânduirea acestui loc frumos, nu departe de alte sfinte mănăstiri şi nu departe de casele din această localitate, mănăstire care şade în stare de veghe aici pentru obştea mănăstirea şi pentru cei care îşi găsesc odihnă sufletească şi aici la mănăstire’, a spus mitropolitul la finalul slujbei.

Noua construcţie dispune, la parter, şi de un paraclis, acolo unde vor fi oficiate slujbele pe timpul iernii.

Mănăstirea Coşula din Botoşani, recunoscută pentru picturile originale cu vechime de aproape 500 de ani, a devenit unul dintre cele mai importante obiective turistice din judeţ, după implementarea unui proiect european de reabilitare în valoare de aproape 15 milioane de lei.

Coşula este o mănăstire de călugări, situată la o distanţă de circa 20 de kilometri sud-est de municipiul Botoşani. Ea a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaş Coşolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rareş, pe malul stâng al râului Miletin.

Mănăstirea a fost realizată în stilul arhitecturii feudale moldoveneşti. În secolele XVII-XVIII, aşezământul reprezenta un important centru duhovnicesc şi cultural, având peste 1.000 de călugări. În 1908, complexul monahal a fost părăsit, devenind biserică parohială. A fost reînfiinţat în 1991.

Ansamblul Mănăstirii Coşula este inclus pe lista monumentelor istorice.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks