AcasăStiri generaleBotoşani: Depozitul ecologic de deşeuri de la Stăuceni nu va fi închis...

Botoşani: Depozitul ecologic de deşeuri de la Stăuceni nu va fi închis pe 1 iulie

Depozitul ecologic de deşeuri de la Stăuceni din judeţul Botoşani nu va fi închis pe 1 iulie, în ciuda deciziei Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) privind suspendarea autorizaţiei integrate de mediu, a anunţat, miercuri, proprietarul depozitului, Consiliul Judeţean (CJ).

Potrivit unui comunicat de presă transmis de CJ, decizia de continuare a activităţii Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Stăuceni a fost luată în urma unui control efectuat de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu.

‘Marţi, o echipă de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu, la solicitarea societăţii căreia i-a fost delegată operarea CMID Stăuceni, a efectuat un control la Depozitul ecologic. În cadrul acestuia, pe baza determinărilor topometrice, s-a constatat că ‘în corpul depozitului erau 0 mc de levigat’, ‘fapt ce este în concordanţă cu prevederile legale’. În aceste condiţii, activitatea de depozitare a deşeurilor la CMID Stăuceni poate continua şi după data de 1 iulie’, se precizează în comunicatul CJ.

Oficialii CJ precizează că, în ultimul an şi jumătate, la CMID Stăuceni s-au făcut mai multe investiţii, printre care şi montarea unor instalaţii pentru captarea gazelor şi de detectare a radioactivităţii. De asemenea, a fost achiziţionată o nouă staţie de osmoză, de capacitate mare, prin care să se trateze surplusul de levigat şi care acum este în proces de avizare la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

‘Pentru completarea şi modernizarea activităţii de la depozitul ecologic, CJ a depus un proiect de asistenţă tehnică, finanţabil din fonduri europene, care va deschide calea unor investiţii de aproximativ 32 de milioane de euro. Prin noul proiect european se doreşte achiziţionarea unei instalaţii de tratare mecano-biologică (TMB) cu digestie anaerobă, a uneia de digestie anaerobă pentru bio-deşeuri colectate separat şi a staţiei de compostare aferentă, precum şi a unei staţii de compostare cu o capacitate de 5.000 de tone şi a altor trei staţii de compostare de capacitate mică. Astfel, deşeurile mari vor putea fi selectate mai uşor, în timp ce volumul celor mici, în urma digestiei anaerobe, va scădea cu 60%-65%’, se mai arată în comunicatul CJ.

Tot prin acest proiect se vor asigura fonduri pentru realizarea unei mini staţii de epurare a apelor menajere şi a unui separator de hidrocarburi, astfel încât activitatea de depozitare a deşeurilor să devină una foarte prietenoasă cu mediul.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks