Garda de Mediu va face o sesizare penală în cazul unui incendiu care a afectat, luni, o suprafaţă importantă de stuf de pe iazul Costeşti din judeţul Botoşani, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, comisarul şef al Comisariatului Judeţean Botoşani, Cristina Kashyap.
Potrivit sursei citate, comisarii de mediu au demarat o anchetă în cazul incendiului, care, cel mai probabil, a fost provocat. Iazul Costeşti se întinde pe raza comunelor Roma, Nicşeni şi Răchiţi.
‘Acţiunea de inspecţie în acest caz a fost declanşată imediat după producerea incendiului. Având în vedere că este o incendiere în arie protejată, vom înainta o sesizare penală’, a afirmat Kashyap.
Reprezentanţii Serviciului Teritorial Botoşani al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate au publicat fotografii de la locul incendiului de pe iazul Costeşti, arătând că ‘ecosistemele de stuf au rol de suport pentru biodiversitate, constituind habitat pentru diferite specii de faună (păsări, insecte, mamifere)’. De asemenea, stuful are rol de filtru biologic, creând un mediu propice dezvoltării unor specii piscicole.
‘Anumite specii de păsări sălbatice de interes european care cuibăresc în stufăriş constituie obiectul unor măsuri speciale de conservare a habitatelor acestora, pentru a li se asigura supravieţuirea şi reproducerea în aria de răspândire. Dintre acestea amintim: egreta mare, stârcul roşu, stârcul pitic, buhaiul de baltă, eretele de stuf, cresteşul cenuşiu etc’, precizează reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.
Aceştia atrag atenţia că, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 195/2005, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.