Sediul Muzeului Judeţean Botoşani va fi modernizat în baza unui proiect finanţat de Compania Naţională de Investiţii (CNI), a anunţat, luni, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Doina Federovici.
Potrivit sursei citate, CNI a finalizat licitaţia pentru desemnarea constructorului care va executa lucrările de reabilitare şi restaurare a Muzeului Judeţean, urmând ca în cursul zilei de marţi să fie predat amplasamentul asocierii de firme câştigătoare.
‘Reabilitarea clădirii muzeului este un proiect important în domeniul cultural al judeţului Botoşani şi ne bucurăm că se începe implementarea. Proiectantul are termen şase luni să realizeze documentaţia tehnică, după care constructorul va începe efectiv lucrările de reabilitare şi modernizare a uneia dintre cele mai emblematici clădiri a judeţului. Prin transpunerea în practică, botoşănenii vor avea parte de un muzeu modern, cu facilităţi de ultimă oră, aşa cum există în toate marile oraşe ale Europei’, a declarat Doina Federovici.
Proiectul de reabilitare presupune consolidarea fundaţiei şi a pereţilor de piatră de la demisol prin injectarea în masa zidăriei de mortar fluid, dar şi consolidaţi şpaleţii cu bolţi de la demisol. De asemenea, se vor efectua placări cu plase sudate pe traseul fisurilor cu tencuială armată şi realizarea unor cămăşuieli armate cu bare independente cu grosime de 15 centimetri, pe faţa interioară a bolţilor de la demisol.
Totodată, se va interveni pentru refacerea tencuielei, a finisajelor şi a elementelor decorative. Printre lucrările prinse în proiect se regăseşte şi înălţarea mansardei. Astfel, se va extinde spaţiul expoziţional de la 17 săli la 23 de săli de expunere. În plus, se vor crea noi spaţii pentru ateliere creative şi săli multimedia.
Valoarea totală a proiectului se ridică la 36 de milioane de lei, din care partea de cofinanţare pe care o asigură CJ Botoşani este de aproximativ 577.000 de lei.
Clădirea în care funcţionează Muzeul Judeţean a fost, ani de-a rândul, Palatul Administrativ. A fost construită la începutul secolului XX după proiectul arhitectului Petre Antonescu, cel care a mai făcut Primăria Bucureştiului, Arcul de Triumf, cazinourile din Sinaia şi Constanţa, precum şi multe locuinţe particulare aflate acum în patrimoniul naţional. AGERPRES / (AS – autor: Cristian Lupaşcu, editor: Marius Frăţilă)