Peste 100 de kilometri de drumuri judeţene din Botoşani ar urma să fie modernizaţi, în următorii doi ani, în baza unui proiect cu finanţare europeană, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Doina Federovici.
În urma unei proceduri de licitaţie care durează de aproape doi ani, CJ a desemnat constructorii care au câştigat licitaţiile pentru cele trei loturi ale drumului considerat strategic pentru judeţul Botoşani.
Licitaţiile pentru stabilirea constructorilor au fost înregistrat amânări succesive atât din cauza preţului scăzut al lucrărilor, care a determinat firmele să nu se înscrie la licitaţie, cât şi din cauza contestaţiilor apărute după o primă finalizare a procedurii de achiziţie publică.
‘Membrii Comisiei de achiziţii din cadrul CJ au făcut comunicările către asocierile de firme care au fost desemnate câştigătoare după ce ne-a fost comunicată sentinţa de la Curtea de Apel Suceava, prin care s-a menţinut decizia Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor în urma căreia firma care a fost stabilită câştigătoare iniţial a fost exclusă din procesul de evaluare a ofertelor’, a afirmat Federovici.
Primul lot, care are o lungime de 29,212 kilometri şi leagă localităţile Şipote (judeţul Iaşi) – limita de judeţ – Rediu – Răuseni – Călăraşi, a fost adjudecat de o asociere care are ca lider o firmă din judeţul Neamţ, care va executa lucrarea pentru 94,4 milioane de lei fără TVA.
Al doilea lot, care are o lungime de 51,194 kilometri şi care face legătura între localităţile Răuseni – Todireni – Albeşti – Truşeşti – Dângeni – Hăneşti, a fost câştigat de o asociere al cărei lider este o societate din Botoşani, pentru suma de 175,08 milioane de lei.
Al treilea lot, de 25,859 kilometri, care asigură legături între DN 29D şi localităţile Blândeşti – Cerchejeni – Suliţa – Cheleş – Lunca – Cerneşti – Todireni, a fost adjudecat de o asociere de firme din judeţul Bistriţa Năsăud care a licitat suma de 86,29 milioane de lei.
Valoarea totală a lucrărilor pe cele trei tronsoane de drumuri judeţene se ridică la 355,8 milioane de lei.
Licitaţiile pe cele trei loturi au fost adjudecate de o firmă din municipiul Botoşani, însă au fost contestate atât la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, cât şi a Curtea de Apel Suceava.
‘Contractele de lucrări vor putea fi semnate doar după expirarea perioadei de contestaţii. Sperăm ca de această dată să nu mai avem aceste contestaţii şi săptămâna viitoare să putem să semnăm aceste contracte. După acest moment, asocierile de firme câştigătoare vor avea ca şi termen cinci zile să constituie garanţia de bună execuţie. O dată parcurşi aceşti paşi legali, vom putea da ordinul de începere a lucrărilor şi practic să se treacă efectiv la treabă’, a adăugat preşedintele CJ Botoşani.