Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani, alături de mai multe administraţii locale şi parohii, au depus, prin intermediul Programului Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR), mai multe proiecte pentru reabilitarea şi promovarea unor obiective turistice, precum biserici de lemn şi mănăstiri, dar şi pentru crearea şi promovarea unei rute de gastronomie tradiţională, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de instituţia administrativă.
Potrivit sursei citate, zece dintre proiectele depuse au trecut de evaluarea autorităţii de management.
Astfel, a fost inclus în lista obiectivelor ce vor fi finanţate în cadrul Traseului gastronomiei tradiţionale româneşti şi proiectul ‘Crearea Rutei gastronomiei tradiţionale botoşăneană şi promovarea acesteia’, care va avea un buget de 90.000 de euro. Proiectul urmăreşte stimularea turismului în judeţul Botoşani şi punerea în valoare a producătorilor de produse tradiţionale.
‘Turismul gastronomic şi mâncarea locală sunt resurse importante care pot contribui la economia locală, prin înfiinţarea de puncte gastronomice locale, încurajarea micilor producători de produse tradiţionale şi a comerţului. Prin acest proiect se pune un accent deosebit pe redescoperirea reţetelor vechi, care pot fi un vector pentru dezvoltarea turismului’, a declarat preşedintele CJ Botoşani, Doina Federovici.
Un alt proiect important depus de autorităţile din Botoşani este cel al Primăriei Băluşeni, care îşi propune reabilitarea Bisericii de lemn ‘Sfinţii Voeivozi’, valoarea vizată fiind de 500.000 de euro.
De asemenea, au fost incluse în vederea promovării în cadrul ‘Rutei bisericilor de lemn’ şi şapte lăcaşe din judeţ: Biserica ‘Sfinţii Voievozi’ Băluşeni, Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ Cândeşti, Biserica ‘Sfânta Treime’ şi ‘Sfinţii Voievozi’ Cândeşti, Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ Brăeşti, Bisericuţa Aluniş (Ansamblul ‘Sfântul Nicolae’ Vârfu Câmpului, cunoscută ca Biserica pe roţi din Dobrinăuţi- Hapăi), Biserica ‘Schimbarea la faţă a Domnului’ Schit-Orăşeni şi Ansamblul Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ Hilişeu-Crişan. Fiecare dintre aceste şapte biserici de lemn ar urma să beneficieze de un buget al proiectului de promovare de câte 20.000 de euro, la nivel naţional fiind stabilită finanţare în total pentru 53 de biserici.
Totodată, în lista obiectivelor incluse în ‘Ruta mănăstirilor’ în vederea promovării se regăseşte şi Mănăstirea Coşula, care ar urma să beneficieze de un buget de 30.000 de euro. AGERPRES / (AS – autor: Cristian Lupaşcu, editor: Marius Frăţilă)