Elevii de la şcolile din judeţul Botoşani au posibilitatea, începând de vineri, să facă lecţii de natură şi mediu înconjurător în aer liber în pădurea Vorona, pe un traseu tematic înfiinţat de Direcţia Silvică.
Traseul are o lungime de aproximativ doi kilometri şi oferă vizitatorilor informaţii despre speciile de arbori, păsări şi insecte specifice zonei, dar şi informaţii despre cum se hrănesc animalele în fondul forestier sau cum se dezvoltă o pepinieră silvică.
‘Scopul traseului tematic ‘Descoperă secretele pădurii!’ este acela de a zgândări imaginaţia copiilor, de a le stârni curiozitatea, de a-i apropia cât mai mult de natură şi a-i face să înţeleagă toate procesele care se întâmplă în cadrul pădurii. Practic, ne-am dorit să creăm o conştiinţă forestiere generaţiei tinere, în sensul în care respectul faţă de natură şi de pădure să fie cât mai mare’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Silvice Botoşani, Marius Havriş.
Traseul tematic porneşte din zona cantonului silvic din Vorona şi continuă spre ‘Stejarul lui Cuza’, un arbore secular la umbra căruia ar fi poposit şi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, şi se încheie în proximitatea Mănăstirii Vorona.
Pe traseul marcat au fost montate indicatoare, dar şi secţiuni transversale ale unor specii de arbori, cu descrierile aferente şi un cod QR, poziţionate în imediata vecinătate a copacului despre descris, respectiv stejar, stejar roşu, paltin de munte, paltin de câmp, frasin, carpen, anin, anin negru, larice, tei argintiu sau gorun.
La inaugurarea traseului tematic au participat elevii de la Cercul de protecţia mediului de la Palatul Copiilor.
‘Există zeci de motive pentru care copiii trebuie să înveţe să protejeze natura. În primul rând, ea este cea care ne oferă oxigenul pentru supravieţuire. Prin acest proiect, cred că echipa de la Romsilva a deschis drumul spre organizarea unor activităţi educative şi nu numai’, a declarat profesorul de biologie Cecilia Vicoveanu care predă la Palatul Copiilor.
Traseul tematic va fi oferit elevilor ca alternativă didactică în ‘Săptămâna altfel’. AGERPRES / (A – autor: Cristian Lupaşcu, editor: Marius Frăţilă)